Benátky bojujú s nadmerným turizmom. V obľúbenom meste začali vyberať poplatok za vstup

ta3/ČTK, Ivo Kunsch
25.4.2024 06:26 , Aktualizované: 25.4.2024 14:26

Talianske Benátky od štvrtka (25. apríla) zavádzajú poplatok päť eur pre návštevníkov, ktorí v meste strávia len niekoľko hodín a nezostanú cez noc. Radnica dúfa, že toto opatrenie obmedzí počet turistov, ktorí v hlavnej sezóne smerujú do historickej časti mesta.

Len s QR kódom

Turisti starší ako 14 rokov, ktorí nie sú ubytovaní v hoteli alebo inom ubytovacom zariadení v Benátkach, musia pred vstupom do mesta získať QR kód.

Získať ho môžu napríklad na webovej platforme mesta po zaplatení poplatku päť eur na osobu. Platba by mala byť možná aj pri hlavných vstupoch do Benátok. Turistov v meste budú náhodne kontrolovať revízori, ktorí môžu osobám udeliť pokutu od 50 do 300 eur.

Skúšobná fáza

Tento rok bude mesto vyberať poplatok počas 29 dní. V skúšobnej fáze to bude v čase od 8:30 do 16:00. Od dnešného dňa (štvrtka) sa bude vyberať poplatok počas všetkých dní až do nadchádzajúcej nedele a potom prakticky počas všetkých víkendov až do polovice júla.

"Ešte to nikto neurobil," povedal pred časom agentúre Reuters starosta Benátok Luigi Brugnaro o zavedení vstupného kvôli nadmernému turistickému ruchu. "Nezatvárame mesto, len sa snažíme, aby sa v ňom dalo žiť," vysvetlil.

Nadmerný turizmus

Úrady tvrdia, že Benátky vlani navštívilo približne 20 miliónov ľudí, pričom približne polovica z nich v 49-tisícovom meste prenocovala.

Nadmerný turizmus je problémom Benátok aj podľa Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Minulý rok jej odborníci navrhli, aby bolo mesto zaradené na zoznam ohrozených miest. Komisia UNESCO, ktorá združuje zástupcov členských štátov, to však nakoniec neschválila.

Úrady už zakázali veľkým výletným lodiam vstup do benátskej lagúny a oznámili nové obmedzenia veľkosti turistických skupín v snahe obmedziť prílev turistov. Je možné, že v budúcnosti by sa v určitých obdobiach roka mohli zvýšiť poplatky za vstup, aby sa odradili davy ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok