Macho: Poľnohospodári sa stali vazalmi, štát im musí vyplatiť peniaze. Nevyplakávame, ale musíme povedať, kto za to môže, tvrdí Takáč

ta3/Lenka Klobučníková
24.4.2024 21:16

Vláda v stredu rokovala na poľnohospodárskom družstve. Chcela tak dať najavo svoju podporu pôdohospodárom. Tí však zúfalo čakajú na vyplatenie priamych platieb. Ako im chce vláda pomôcť kým peniaze dostanú? O tejto téme sme sa rozprávali s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richardom Takáčom (Smer-SD) a predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emilom Machom.

asdasdas
ta3

Kto za to môže?

Politici radi hovoria, že za všetko môžu tí druhí. Problémy PPA sa začali po odhalení veľkých korupčných káuz, ako napríklad kauza Grófka či Dobytkár, ktoré neboli prípadmi predchádzajúcich vlád. 

Takáč tvrdí, že historicky sa to všetko začalo v roku 2020-2021, keď sa nastavovala nová spoločná poľnohospodárska politika. Vtedajšia vláda Igora Matoviča to nevedela podľa neho odkomunikovať.

"Boli neustále protesty, štrajkové pohotovosti. Predchodcovia, hlavne za úradníckej vlády v roku 2023, si to nevšimli," zdôraznil. 

Kolab systému

Úlohou zamestnávateľských zväzov podľa Macha je hodnotiť fakty a byť úplne objektívny. 

"Táto vláda nemôže za to, akým spôsobom sú vyplácané priame platby za kampaň 2023 a teraz. Takto v januári boli ešte len prijaté pravidlá spoločnej poľnohospodárskej politiky. V apríli minulého roku sme hovorili, že systém skolabuje, v auguste minulého roku boli vykonané iba predpisy pre PPA, ako vyplácať. Čiže bez ohľadu na to, kto by tam sedel, by riešil ten istý problém, ktorý by dnes nastavoval pri priamych platbách," vysvetlil Macho.

Štát musí vyplatiť peniaze

Poľnohospodári sa podľa neho stali vazalmi tejto situácie a do 30. júna 2024 štát nemá inú možnosť, ako vyplatiť poľnohospodárom peniaze.

"Poľnohospodári nemali inú možnosť, ako dotlačiť vládu a rezortné ministerstvo. Za témou priamych platieb sme museli urobiť bodku, aby sme sa mohli sústrediť na dlhodobý problém s PPA ako bankou pre poľnohospodárov," povedal Macho. 

Problém s peniazmi nemajú iba poľnohospodári, ale aj mestá a obce. "To nie je nič nové, že na Slovensku nevieme čerpať eurofondové peniaze, procesy sú zdĺhavé. Nefunguje to, eurofondy idú ako z chlpatej deky. Tých 500 miliónov potrebujeme na živobytie," zdôraznil Macho, pretože je podľa neho dôležité, aby peniaze boli vyplatené hospodárom na čas.

Vyplácanie poľnohospodárov

Takáč priznal, že aj napriek tomu, že PPA je v zlom stave, stále dochádza k vyplácaniu priamych platieb. "Peniaze im pravidelne dennodenne prúdia. Robíme všetko, aby sme finančné prostriedky doručili," zdôraznil.

"Nevyplakávame, ale musíme ľuďom jednoducho povedať, kto za to môže," tvrdí Takáč a kritizuje zlé nastavenie novej poľnohospodárskej politiky. "Všetko sa nabalilo, skomplikovalo systém. Tak, ako sme boli zvyknutí v starej spoločnej poľnohospodárskej politike, v tej novej sú veci nastavené zle a dobieha nás to," povedal.

Celú časť relácie si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok