Boli by ste ochotní odcestovať do zahraničia? Prieskum ukázal, aká je najobľúbenejšia krajina na prácu

ta3/čtk
25.4.2024 00:00

Najobľúbenejšou krajinou pre zahraničných pracovníkov je Austrália, za ňou sa umiestnili Spojené štáty a Kanada. Z neanglicky hovoriacich krajín je potom najobľúbenejšie Nemecko, ktorému v celkovom rebríčku patrí piate miesto. Vyplýva to zo štúdie medzinárodného trhu práce, ktorú vypracoval pracovný portál The Stepstone Group v spolupráci s organizáciami Boston Consulting Group a The Network.

zamestnanie
Profimedia

Pred pandémiou chcelo odísť viac ľudí

Prieskumu sa zúčastnilo viac ako 150-tisíc zamestnancov zo 180 krajín. V porovnaní s predchádzajúcim rebríčkom zverejneným v roku 2021 si Nemecko o jedno miesto pohoršilo, na štvrtom mieste ho nahradila Veľká Británia.

Nemecko stráca aj v dlhodobejšom pohľade, v roku 2018 bolo na druhom mieste.

Z metropol je najobľúbenejší Londýn, za ním sú Amsterdam a Dubaj. Berlín sa v prieskume dostal do prvej šestice obľúbených metropol, pred ním sa ešte umiestnili mestá Abú Dabí a New York.

Podľa štúdie necelá štvrtina opýtaných v súčasnosti aktívne hľadá prácu mimo svojej domovskej krajiny. Podiel tých, ktorí by boli ochotní odísť za prácou do zahraničia, predstavoval 63 percent.

Zostáva tak stabilne na vysokej úrovni, aj keď je nižšia ako pred pandémiou choroby covid-19. V roku 2018 bolo ochotných odísť 78 % opýtaných. Najviac ochotní cestovať sú mladší ľudia a ľudia z krajín s rýchlo rastúcou populáciou.

Imigračný proces a víza

Zo správy tiež vyplýva, že o tom, či zamestnanci chcú odísť pracovať do zahraničia, vo väčšine prípadov rozhoduje konkrétna pracovná ponuka a menej to, že si konkrétnu krajinu spájajú s nejakými výhodami, ako je napríklad systém zdravotnej starostlivosti.

Zhruba 77 % respondentov tiež očakáva, že sa ich budúci zamestnávateľ postará o imigračný proces a podporí ich pri vybavovaní víz a pracovných povolení.

V Taliansku, Británii alebo v USA prácu v zahraničí hľadalo dvakrát viac respondentov. Nemecko je potom veľmi atraktívnou destináciou pre ľudí z Bosny a Hercegoviny, Turecka, Pakistanu a Maďarska.

Pozrite si reportáž z 27. apríla 2023 o prieskume zamestnanosti:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok