Rafinovaný podvod: Česká polícia rozbila česko-ukrajinský gang falošných bankárov

ta3/TASR
24.4.2024 12:27

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe.

Policie ČR
Profimedia
Ilustračná snímka.

V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

Skupina sa podľa českej polície vydávala za pracovníkov Českej národnej banky. Ľuďom volali s tým, že ich účet bol napadnutý a aby svoje úspory zachránili, musia ich previesť na takzvaný záchranný účet. Aby zvýšili svoju dôveryhodnosť, používali pravé mená zamestnancov banky, telefónne čísla banky aj Polície ČR. Ide o takzvaný spoofing.

Prišli o úspory

Oklamaní ľudia prichádzali nielen o svoje úspory, ale aj peniaze z úverov, o ktoré údajne sami požiadali. Peniaze z účtov poškodených boli podľa českej polície prevádzané najmä na účty ukrajinských občanov žijúcich v ČR, ktorí ich obratom vyberali z bankomatov a odovzdávali ďalej.

Call centrum sídlilo v ukrajinskej Odese. Nových falošných operátorov z Česka prijímala 50-ročná žena. Zadávala inzeráty na pracovné miesta, záujemcov školila a zaisťovala aj ich odchod na Ukrajinu. Operátori zarábali 80-tisíc až 200-tisíc korún mesačne.

Približne po roku a pol vyšetrovania a získavania dôkazov policajti minulý týždeň zadržali 23 Čechov a 17 Ukrajincov. V rovnakom čase zasahovali v Česku aj na Ukrajine. Na akcii sa okrem krajských policajtov podieľala Národná centrála proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite, zásahové jednotky z rôznych častí ČR a Národná polícia Ukrajiny.

Celý arzenál

Dokopy zaistili takmer 50 notebookov a 60 mobilných telefónov, viac než 100 SIM kariet, niekoľko USB kľúčov a kryptopeňaženiek, viac než 30 platobných kariet, takmer 500-tisíc hrivien, 80-tisíc dolárov, 1 000 eur, zbrane aj drogy.

Policajti zatiaľ skupine preukázali, že spáchala viac než 150 skutkov so škodou takmer 30 miliónov korún. Predpokladajú však, že ich spáchala ešte niekoľko stoviek. Všetkým obvineným podľa Kormošovej hrozí až desaťročné väzenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok