Objavil hotový poklad. Muž s detektorom kovov našiel v susednom Česku zlaté, niekoľko tisíc rokov staré mince

ta3
24.4.2024 05:45

"Hľadač pokladov" narazil neďaleko českého mesta Rakovník na maličkú zlatú mincu. Vo svojom priemere má len štyri milimetre, no jej hodnota je doslova nevyčísliteľná. No a tento "mini-nález" bol len začiatkom.

zlaté mince
Facebook/Muzeum T. G. M. Rakovník

"Išiel sa prejsť s detektorom kovov do lesa, kde našiel prvý z dvanástich zlatých statérov," povedala pre novinky.cz Kateřina Blažková, archeologička Múzea TGM v Rakovníku. Statér je označenie starovekej váhovej jednotky, ale rovnako aj zlatej mince.

Blažková pokračovala, že muž svoj nález oznámil, takže odborníci mali možnosť okamžite prehľadať dané územie.

Neskončilo to len pri jednej minci

Archeologička uviedla, že objavili mince v hodnote jedného, tretiny a tiež osminy statéra. Najhodnotnejšia by podľa jej slov mala byť najmenšia minca, ktorej razba nemá doposiaľ známe porovnanie - na líci má páva a rovnako vtáčí motív aj na svojej rubovej strane. Mince by mali byť navyše dobre zachovalé.

Všetky nájdené mince sú v rukách odborníkov a verejnosť tak k ním zatiaľ nemá prístup. Časom by však mali byť k nahliadnutiu v múzeu.

„Odborný posudok Národného múzea potvrdil, že ide o súbor unikátnych bójskych razieb z nášho územia z konca strednej laténskej doby. Ide o úplne prvý archeologicky dokumentovaný hromadný zámerne uložený súbor týchto mincí u nás,“ uviedla riaditeľka múzea Magdalena Elznicová Mikesková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok