Trump si koleduje o pokutu, tvrdí prokurátor. Prvý svedok opísal, ako svojím časopisom pomohol v kampani

ta3/čtk
23.4.2024 18:16 , Aktualizované: 23.4.2024 21:50

Donald Trump by mal podľa prokuratúry dostať pokutu 10-tisíc dolárov za porušovanie súdneho príkazu, ktorý obmedzuje jeho verejné vyjadrenia o aktéroch procesu okolo údajného falšovania exprezidentových finančných záznamov.

Trump_Hush_Money272184.jpg
TASR/AP

Sudca Juan Merchan zakázal Trumpovi hovoriť o potenciálnych svedkoch alebo členoch poroty, obžalovaný sa ale v posledných dňoch v tejto súvislosti opakovane vyjadroval. Sudca v utorok ihneď vo veci nevydal rozhodnutie.

Po pondelkovom rokovaní napríklad Trump hovoril o svojom niekdajšom právnikovi Michaelovi Cohenovi, ktorý je ústrednou postavou kauzy a s najväčšou pravdepodobnosťou bude v najbližších dňoch svedčiť. Minulý týždeň zase exprezident na svojej sociálnej sieti Truth Social publikoval príspevok o "liberálnych aktivistoch" v porote, pričom slová pripisoval moderátorovi televízie Fox News.

Vyzerá to, že Trump si želá väzenie ako trest

Podľa prokurátorov porušil exprezident nariadenie sudcu Juana Merchana najmenej desaťkrát a za každý prípad by mal dostať maximálnu možnú pokutu, teda 1000 dolárov. "O príkaze vie, vie čo nemá dovolené robiť, a napriek tomu to robí," povedal prokurátor Christopher Conroy na pojednávaní v utorok, ktorého úvod sa Merchan rozhodol venovať tejto otázke.

Trumpovi hrozí, že bude uznaný vinným z pohŕdania súdom, za čo okrem pokuty hrozí tiež 30 dní väzenia za každý jednotlivý prečin, napísal denník The New York Times. Conroy uviedol, že obžaloba zatiaľ o uväznenie nežiada. Podľa prokurátora sa zdá, že práve svoje uväznenie si Trump želá.

Exprezidentov právnik Todd Blanche odmietol, že by jeho klient vedome porušoval pravidlá procesu, a Trumpove slová o aktéroch súdneho konania okrem iného prezentoval ako reakcie na "politické útoky". Sudca Merchan sa k jeho argumentom staval skepticky a opakovane do prejavu obhajoby vstupoval s otázkami a poznámkami.

"Strácate na tomto súde všetku dôveryhodnosť," vyhlásil podľa médií v istom momente. Rozhodnutie o prípadnom postihu pre Trumpa odložil sudca na neurčito, teoreticky by mohlo prísť ešte v utorok.

Podplatenie a sfalšovanie dokumentov

Trumpovými výrokmi sa súd zaoberal deň po tom, ako v procese zazneli úvodné reči. Prokuratúra vylíčila už roky známy príbeh o platbe vo výške 130-tisíc dolárov, ktorú od Cohena pred voľbami v roku 2016 dostala pornoherečka Stephanie Cliffordová v snahe udržať v tajnosti jej tvrdenia o skoršom romániku s Trumpom. Podľa obžaloby Trump neskôr sfalšoval 34 podnikateľských záznamov, keď neskôr Cohenovi peniaze vracal, pričom tak robil v snahe zakryť volebný podvod. Obhajoba uviedla, že Trump sa žiadneho zločinu nedopustil.

Prezentácia argumentov na súde na juhu Manhattanu zrejme potrvá až do júna. Ako prvého svedka prokuratúra v pondelok predvolala Davida Peckera, čo je bývalý vydavateľ bulvárneho listu National Enquirer, ktorý pred ôsmimi rokmi Trumpovej kampani pomáhal. Obžaloba Peckera opisuje ako kľúčového aktéra Trumpovho volebného spiknutia, jeho výpoveď dnes na súde pokračuje.

Newyorský proces je prvým trestným konaním s bývalou hlavou štátu v dejinách USA. Trump čelí ešte ďalším trom obžalobám, žiadna z nich ale kvôli najrôznejším prieťahom pravdepodobne nedospeje k verdiktu pred novembrovými prezidentskými voľbami. V nich sa chce Trump uchádzať o znovuzvolenie ako kandidát Republikánskej strany, pričom svoje právne problémy bez dôkazov vykresľuje ako politicky motivované kroky s cieľom vykoľajiť jeho kampaň.

Vydavateľ bulváru ako svedok

Bývalý vydavateľ bulvárneho listu National Enquirer na newyorskom súde opísal porote, ako pred prezidentskými voľbami roku 2016 pomáhal úspešnej kampani Donalda Trumpa, okrem iného potláčaním tvrdení o jeho nevere. Táto "vysoko dôverná" spolupráca podľa neho vzišla zo stretnutia s Trumpom v auguste 2015. 

David Pecker je prvým svedkom predvolaným v procese okolo údajného Trumpovho falšovania podnikateľských záznamov. Obžaloba ho prezentuje ako jedného z aktérov zločinného spiknutia, ktoré podľa nej Trump týmto falšovaním maskoval.

Pecker na súde vypovedal, že o takomto scenári sa viac ako rok pred voľbami hovorilo na schôdzke s Trumpom a jeho vtedajším právnikom Michaelom Cohenom. "Pýtali sa ma, čo môžem urobiť a čo môžu moje časopisy urobiť, aby sme pomohli kampani," citoval z výpovede web Politico.

Pecker uviedol, že svojmu dlhoročnému známemu Trumpovi sľúbil, že bude vydávať pozitívne texty o ňom a negatívne materiály o jeho súperoch. "A potom som povedal (...) budem vašimi očami a ušami," pokračoval. Jeho slová odkazovali na snahu "zachytiť a pochovať" akékoľvek negatívne výpovede súvisiace s Trumpom, ktoré sa mohli v kampani objaviť. Pecker potom opísal, ako zaplatil niekdajšiemu vrátnemu z mrakodrapu Trump Tower, aby nešíril nepravdivý príbeh o Trumpovom nemanželskom dieťati.

Pecker v odpovediach na otázky, ktoré kládol prokurátor Joshua Steinglass, opakovane naznačoval, že všetko prebiehalo pod Trumpovým dohľadom, akokoľvek o týchto veciach komunikoval len s Cohenom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok