Teroristické plány: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov

ta3/TASR
23.4.2024 15:36

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov.

Atlas7126561618 (1).jpg
TASR/MV SR/Vladimír Benko

Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD). Informovala tlačová agentúra Reuters.

Náhodné bodanie do ľudí

Medzi prekazenými útokmi bol aj plán náhodne pobodať ľudí a prípravy na útok proti konkrétnym budovám a podujatiam, dodala AIVD vo výročnej správe bez uvedenia podrobností.

"Boli dve mobilizujúce záležitosti: ničenie koránov v Holandsku a ďalších európskych krajinách a konflikt Izraela a Hamasu," informovala holandská tajná služba.

Švédsko zvýšilo teroristickú hrozbu v auguste na druhý najvyšší stupeň po tom, čo podpaľovanie Koránu a ďalšie činy proti posvätnej knihe islamu rozhnevali moslimov a vyvolali vyhrážky džihádistov. V októbri v Bruseli zastrelili dvoch švédskych futbalových fanúšikov, pričom útočník sa identifikoval ako člen džihádistickej skupiny Islamský štát (IS).

Dvadsaťročný muž v októbri tiež v severofrancúzskom meste Arra smrteľne dobodal učiteľa a ťažko zranil dvoch ďalších ľudí pri útoku v škole. Prezident Emmanuel Macron to odsúdil ako "barbarský islamský terorizmus".

Motív útokov

Izrael a Hamas vedú vojnu v Pásme Gazy po teroristickom útoku zo 7. októbra. Útočníci vtedy zabili 1 200 ľudí a uniesli 253 rukojemníkov, uvádza Izrael.

Izrael reagoval vojenskou operáciou v Pásme Gazy s cieľom zničiť Hamas, pri ktorej bolo doteraz zabitých vyše 34 000 Palestínčanov, a ďalšie tisíce sú zrejme pochované pod troskami. Uviedli to predstavitelia zdravotníctva v Pásme Gazy.

AIVD vo svojej správe neuvádza počet prekazených džihádistických útokov od 7. októbra. Holandská agentúra na boj proti terorizmu však zvýšila v decembri stupeň ohrozenia prvýkrát od roku 2019 na závažný stupeň. Ako dôvod uviedla vojnu v Pásme Gazy a pričom ide o štvrtý najvyšší stupeň na päťstupňovej stupnici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok