Prvý slovenský umelec v najväčšom múzeu v Izraeli. Výstavu otvorili za účasti stoviek ľudí

ta3
23.4.2024 12:55

Za účasti 600 pozvaných hosti otvorili jeden z najväčších projektov slovenskej kultúrnej diplomacie v Izraeli, na ktorom umelec Tomáš Libertíny a tímy Slovenského inštitútu v Jeruzaleme a tiež oddelenie dizajnu a architektúry a archeológie Izraelského múzea v Jeruzaleme pracovali počas dvoch rokov.

jSRyhlCR.jpeg
Crafted by bees

Výstava Crafted by bees (Vytvorené včelami) prezentuje voskové sochy cisára Hadriána spolu s jej vzácnou antickou bronzovou predlohou a monumentálnymi audiovizuálnymi projekciami z úľa a v múzeu bude vystavená až do konca roka 2024.

V jeruzalemskom múzeu

Tomáš Libertíny je historicky prvým slovenským umelcom, ktorý má samostatnú výstavu v Izraelskom múzeu v Jeruzaleme, ktoré je najväčšie izraelské múzeum a jedno z 50 najvýznamnejších múzeí sveta. Jedným z prvých projektov, na ktorý sa začal Slovenský inštitút v Jeruzaleme sústrediť hneď od svojho vzniku v septembri 2021, bol projekt Tomáša Libertínyho v Izraelskom múzeu v Jeruzaleme (The Israel Museum, Jerusalem), ktoré patrí medzi päťdesiat najlepších múzeí sveta.

"Vyrokovať slovenskému umelcovi projekt v múzeu v zahraničí je pre kultúrnu diplomaciu tá najväčšia výzva. O to viac, keď ide o jedno z najkvalitnejších múzeí na svete. Sme hrdí na to, čo sa v Izraeli podarilo aj vzhľadom k prebiehajúcemu vojenskému konfliktu. Verím, že to bude mať pozitívny vplyv na vnímanie slovenského umenia a Slovenska aj v iných krajinách,” povedal o projekte Jakub Urik, riaditeľ Slovenského inštitútu v Jeruzaleme.

Veľký záujem

Projekt už pri svojom oficiálnom predstavení verejnosti na jar roku 2023 vyvolal v Izraeli veľký záujem a ocitol sa na stránkach všetkých významných médií a jedna zo sôch sa ocitla v izraelskom prezidentskom paláci a stala sa symbolom osláv včelárstva v Izraeli.

Slovák, Košičan, bývalý študent VŠVU a FU TUKE dnes žijúci v Rotterdame, Tomáš Libertíny, získal celosvetové uznanie vďaka unikátnym sochám z včelieho vosku. Milovníci súčasného umenia ho môžu vidieť v centrách svetového umenia v zbierkach najznámejších múzeí na svete.

Na projekte “Crafted by bees” s Tomášom počas jedného roka spolupracovali kurátori oddelení dizajnu a architektúry a archeológie múzea. Vďaka ich profesionálnej asistencii vznikli dve voskové sochy jedného z najcennejších archeologických artefaktov múzea, sochy rímskeho cisára Hadriána, ktorý je podľa Dudiho Mevoraha, šéfa oddelenia architektúry "enfant terrible izraelskej histórie."

Cisár Hadrián a Palestína

Cisárovi Hadriánovi sa totiž okrem iného pripisuje prvé použitie pojmu Palestína. Izraelské múzeum v Jeruzaleme, ktoré má vo svojich stálych zbierkach súčasného umenia Picassa alebo Basquiata a vzácne zvitky z Mŕtveho mora navštívi ročne približne 1 milión návštevníkov z celého sveta. Odteraz až do konca roka 2024 tu bude mať Slovensko zastúpenie v jednej z centrálnych expozícii múzea vďaka výstave Crafted by bees, kde spolu s bronzovou sochou cisára Hadriána z 2. storočia budú vystavené dve súčasné voskové sochy z dielne Tomáša Libertínyho a časozberné projekcie, ktoré ponárajú divákov priamo do úľov, ktoré boli počas minulej jari umiestnené v záhradách múzea.

Práve vďaka tomuto projektu sa včelie úle stali permanentnou súčasťou exteriéru múzea a slúžia nielen umeniu - v obchode múzea si návštevníci môžu kúpiť med "Crafted by bees", ktorý pochádza z týchto úľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok