O bezpečnosť vonkajších hraníc eurozóny sa bude starať nová agentúra

TA3
6.10.2016 17:33

Na bulharsko-tureckých hraniciach začala pôsobiť Európska pohraničná stráž. Nová agentúra, ktorá vznikla na základe agentúry Frontex, má členským krajinám pomôcť ochrániť ich vonkajšie hranice a lepšie tak zvládnuť migračnú krízu.

Od stráže sa sľubuje lepšia ochrana hraníc

Európska pohraničná a pobrežná stráž je symbolom Európy, ktorá je schopná spoločne konať, chrániť hranice a čeliť migračnej kríze. Na slávnostnom spustení nástupcu agentúry Frontex to v Bulharsku povedal eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos.

Na podujatí na bulharsko-tureckom hraničnom priechode Kapitan Andrejevo sa zúčastnili členovia bulharskej vlády, štátna tajomníčka slovenského ministerstva vnútra Denisa Saková a riaditeľ pohraničnej stráže. Bulharsku, Grécku a Taliansku eurokomisár odkázal, že síce musia zvládať nápor migračnej krízy, ale nie sú v tom osamotení.

"Hranica jedného členského štátu je hranicou celej Únie," poznamenal Avramopulos s tým, že ktorémukoľvek štátu sa môže stať, že v budúcnosti bude potrebovať pomoc európskej pohraničnej stráže.

Od novej pohraničnej stráže si sľubuje lepšiu ochranu hraníc pred nelegálnou migráciou, ale aj rešpektovanie základných práv migrantov. Potešilo ho, agentúra začala fungovať za menej ako deväť mesiacov od zverejnenia návrhu Európskej komisie na jej vytvorenie.

Borisov: Nie je namieraná proti Turecku

"Pred dvoma rokmi by bolo dnešné podujatie nepredstaviteľné, a to už dva roky hovorím o potrebe ochrany hraníc," povedal v príhovore bulharský premiér Bojko Borisov. Kľúčový bol podľa neho summit v Bratislave, na ktorom lídri Bulharsku poskytli pomoc a zhodli sa, že treba konať.

Borisov ďalej vyhlásil, že nová pohraničná stráž nie je namierená proti Turecku: práve naopak, Ankara by mala v otázke migrácie zostať partnerom Únie. Brusel by podľa neho mal tlačiť na USA a Rusko, aby sa dohodli na ukončení bojov v Sýrii, čo by znížilo prílev migrantov.

Bulharská ministerka vnútra Rumiana Bačvarovová ocenila, že nová pohraničná stráž bude môcť zasahovať aj v susedných štátoch, s ktorými chce úzko spolupracovať.  Vyzdvihla novú zložku agentúry, 1500-člennú skupinu záložníkov, ktorú bude možné v prípade krízovej situácie okamžite vyslať do akcie.

Prítomné bolo aj Slovensko

Agentúra bude mať mandát na vysielanie styčných úradníkov a začatie spoločných operácií so susednými tretími štátmi vrátane operácií na území týchto štátov. Tiež bude môcť nasadiť jednotky, ktoré zabezpečia návrat nelegálnych migrantov a neúspešných žiadateľov o azyl do ich vlasti.

Šéf európskej pohraničnej stráže Fabrice Leggeri, ktorý doteraz stál na čele Frontexu, chce úzko spolupracovať s Europolom a okolitými štátmi v boji proti nelegálnej migrácii a cezhraničnému zločinu. Plánuje koordinovať ochranu hraníc s jednotlivými členskými štátmi. Prisľúbil aj účasť na zasadnutí Rady pre spravodlivosť a vnútorné veci, ktorá sa koná budúci týždeň v Luxemburgu.

Na slávnostnom spustení novej pohraničnej stráže vystúpila aj štátna tajomníčka slovenského ministerstva vnútra Denisa Saková. Pripomenula, že ochrana hraníc bola jednou z hlavných tém bratislavského summitu. Slovensko vyšle na bulharské hranice 100 policajtov, ktorí sa budú obmieňať v mesačných intervaloch.

Na základe takzvanej bratislavskej cestovej mapy by mala byť európska pohraničná a pobrežná stráž úplne dobudovaná a funkčná, vrátane prípravy 1500 pohotovostných záložníkov, do konca tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok