Spojené štáty pošlú vojenskú pomoc na Ukrajinu urýchlene. Biden o tom ubezpečil Zelenského

ta3/čtk/Ivo Kunsch
22.4.2024 19:58 , Aktualizované: 23.4.2024 14:11

Spojené štáty urýchlene poskytnú Ukrajine významné balíky vojenskej pomoci, len čo americký Senát po Snemovni reprezentantov schváli uvoľnenie dodatočných peňazí na tento účel. Podľa Bieleho domu o tom v pondelok Joe Biden ubezpečil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Bidenov úrad zároveň informoval, že americký prezident o podpore Kyjeva hovoril tiež s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Rozhovory prichádzajú dva dni po tom, ako americká snemovňa schválila sadu návrhov o zahraničnej pomoci vrátane vyčlenenia 61 miliárd dolárov na ďalšiu vojenskú a ekonomickú podporu krajiny napadnutej vo februári 2022 Ruskom. Senát USA pravdepodobne nadviaže do konca týždňa, čo by umožnilo po štyroch mesiacoch odblokovať americké dodávky zbraní Ukrajine.

Biden chce príslušný návrh okamžite po schválení podpísať a teraz avizuje rýchle kroky s cieľom "pokryť naliehavé potreby Ukrajiny na bojisku a v protivzdušnej obrane"

Pozrite si reportáž z 21. apríla o balíku pre Ukrajinu:

V priebehu dní

Zelenskyj vydal vlastné vyhlásenie, podľa ktorého Biden ubezpečil, že Kyjev môže počítať so "silnou" dodávkou vojenského vybavenia, ktorá okrem protivzdušnej obrany posilní tiež "ďalekonosné a delostrelecké možnosti".

Agentúra AP napísala, že americké ministerstvo obrany môže po uvoľnení nových prostriedkov začať dodávky zbraní. "To preto, že má sieť skladov v Spojených štátoch a v Európe, ktoré už uchovávajú muníciu a nástroje protivzdušnej obrany, ktoré Kyjev zúfalo potrebuje," uviedla.

O protivzdušné batérie žiada ukrajinská vláda tiež spojencov v Európe, zatiaľ čo čelí neustálemu ruskému bombardovaniu. Či bolo aj touto témou hovoru Bidena s von der Leyenovou, nie je z komuniké Bieleho domu jasné. Iba uvádza, že dvojica hovorila "o tom, aká je trvalá medzinárodná podpora kľúčová pre boj Ukrajiny za slobodu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok