Dodávky zbraní pre Ukrajinu. Podľa Borrella by mali členské štáty EÚ poslať Ukrajincom ďalšie zbrane

ta3/ČTK
22.4.2024 09:47

Krajiny Európskej únie by mali poskytnúť Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy a rakety, ktoré naliehavo potrebuje na obranu proti stupňujúcej sa ruskej agresii.

Borell by nebol prekvapený, ak sa krajiny nakoniec rozhodnú dodať Ukrajine stíhačky
TASR/AP

Pred zasadnutím únijných ministrov zahraničných vecí a obrany to novinárom povedal koordinátor zahraničnej a obrannej politiky EÚ Josep Borrell. Ministri by podľa Borrella mali odsúhlasiť novú sadu sankcií proti Iránu za jeho nedávny útok na Izrael. Niektoré krajiny chcú hovoriť aj o ďalšom balíku protiruských sankcií, ktorého podoba sa však zatiaľ ešte len rodí.

Ruská ofenzíva silnie

Ukrajina bude hlavnou témou ministerského zasadnutia v čase, keď z východného frontu prichádzajú správy o zosilňujúcej ruskej ofenzíve a ukrajinské mestá čelia mohutnejším ruským vzdušným útokom zameraným najmä na infraštruktúru. Svojich kolegov Únie budú o aktuálnych potrebách krajiny informovať ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba a minister obrany Rustom Umerov.

"Dostali sme veľa varovaní, listov s otázkami, čo môžeme urobiť. Potrebujeme viac munície aj odpaľovacích zariadení," vyhlásil Borrell, podľa ktorého by únijné krajiny mali Kyjevu dodať najmä nové systémy protivzdušnej obrany aj rakety do tých, ktoré už má k dispozícii. Ukrajina v minulosti dostala niekoľko systémov Patriot, podľa piatkového vyhlásenia šéfa NATO Jensa Stoltenberga sa aliančné krajiny čoskoro chystajú oznámiť ďalšie dodávky systémov protivzdušnej obrany.

Protiruské sankcie

Švédsky minister Tobias Billström pred stretnutím navrhol, aby nový balík protiruských sankcií zahŕňal ďalšie opatrenia obmedzujúce ruské príjmy z vývozu palív. Konkrétne hovoril o zákaze dovozu skvapalneného ruského zemného plynu (LNG) a sankciám proti tankerom porušujúcim existujúce ropné embargo. Prijatie v poradí 14. balíka sankcií sa však očakáva až v ďalšom priebehu jari.

Sankcie voči Iránu chce Borrell predložiť ministrom na schválenie dnes. Belgická ministerka zahraničia Hadja Lahbibová pred rokovaním novinárom povedala, že by sa mali vzťahovať aj na členov iránskych revolučných gárd, na podmienkach ich začlenenia však zatiaľ podľa nej nie je zhoda. Podľa Borrella bude debata aj o rozšírení sankcií proti násilným izraelským osadníkom zo Západného brehu Jordánu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok