Zomrela česká herečka Hana Brejchová. Preslávil ju film Lásky jednej plavovlásky

ta3/ČTK
22.4.2024 09:09

Zomrela česká herečka Hana Brejchová. Uviedli to v pondelok servery Aha.cz a Blesk.cz s odkazom na neter Hany Brejchovej, herečku Terezu Brodskú.

Hana Brejchová
Profimedia

Hana Brejchová podľa serverov zomrela pred niekoľkými dňami, mala 77 rokov. Známa je rolami zo 60. rokov vo filmoch Lásky jednej plavovlásky a Najkrajší vek.

Prelomová rola

Hviezdu z Hany Brejchovej urobila hlavná ženská rola vo filme Miloša Formana Lásky jednej plavovlásky z roku 1965. V tom čase ešte študovala gymnázium, narodila sa 12. decembra 1946. Forman bol vtedy životným partnerom Haniny sestry Jany. Za film nominovaný na Oscara získala Hana Brejchová tretie miesto v kategórii najlepší ženský herecký výkon na festivale v Benátkach.

Svoje nadanie a šarm Hana Brejchová potvrdila ešte rolou pani Vránovej, ktorá si privyrába ako modelka v sochárskom ateliéri, v horkej komédii Jaroslava Papouška Najkrajší vek (1968).

Ďalšie veľké role už nestvárnila, menšiu úlohu dostala v komédii Matějiproč tě holky nechtějí? z roku 1981 alebo v seriáloch Zlá krv či Cirkus Humberto. Formana už ako hollywoodskeho režiséra pracovne znova stretla pri nakrúcaní filmu Amadeus.

Stiahla sa do ústrania

Po roku 1989 sa Hana Brejchová rozhodla venovať podnikaniu a objavila sa v niekoľkých ďalších filmoch, napríklad v nie príliš úspešnej komédii Divoké pivo. Potom sa stiahla do ústrania. V roku 2009 podľa médií takmer zomrela pri požiari svojho bytu, posledné roky žila v domove s opatrovateľskou službou v Buštehrade na Kladensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok