Čo vám ušlo z V politike: Vláda podľa Šimečku len fňuká a vyhovára sa. Šutaj Eštok vyčítal europoslancom protislovenský postoj

ta3/Denis Dufala
22.4.2024 00:00

V relácii V politike diskutovali minister vnútra Matúš Šutaj Eštok z koaličného Hlasu-SD a podpredseda parlamentu za PS Michal Šimečka. Diskutovali o hrozbe prepadnutia miliárd z eurofondov.

20240421- V politike
ta3

Ohrozené peniaze z plánu obnovy

Poďla Šutaja Eštoka sú rokovania s Európskou úniou ohľadom Plánu obnovy "vyslovene na technickej úrovni". Minister vnútra bol podľa vlastných slov na dvoch stretnutiach.

"Všetky tie obavy v Bruseli vznikli iba na základe protislovenských strán, ako je napríklad Progresívne Slovensko. Bolo to presne na príklade toho, čo europoslanci Progresívneho Slovenska drístali a klamali v prázdnej sále, vyslovené lži na lži," zhodnotil.

KDH napísalo list do Európskej komisie, v ktorom uviedlo, že Slovensko je právny štát. "Tak sa chcem vás opýtať, keď to Kresťanskodemokratické hnutie tvrdí, vy ste mali ešte aj na tlačovke problém povedať, či Slovensko je právny štát. Je Slovensko teda právny štát, alebo budete pokračovať v Bruseli bojovať proti Slovensku. Je mi zle z ľudí, ktorí chodia do Bruselu a kydajú na Slovensko," pýtal sa, a zároveň tvrdil Šutaj Eštok.

Vládu varovali

Šimečka odpovedal, že mu je zle z vlády, ktorá sa vyhovára, fňuká a nevie prevziať zodpovednosť za vlastné kroky.

"Vláda prišla v novembri s novelou Trestného zákona. Všetci, vrátane odborníkov, vrátane mňa, sme varovali vládu aj ministra, nechoďte do toho, lebo to bude v rozpore s európskym právom. Veď preto bol premiér na stretnutí s komisárom Didierom Reyndersom, ešte predtým, než ktokoľvek z nás videl tú novelu. Bol tam preto, lebo si uvedomoval, že je to problém. Myslel si, že to vybavil, no nevybavil," myslí si líder progresívcov.

Ak by vláda neprišla s novelou, nezrušila by ÚŠP a nenavrhla nižšie tresty pre zločincov, tak by sme sa podľa Šimečku nemuseli o ničom rozprávať. "Teraz, keď sa ukazuje, že tá hrozba je reálna, že ste sa nedokázali vysporiadať s výhradami Európskej komisie, lebo idete proti zmluve, ktorú Slovensko podpísalo," tvrdí.

Podľa neho sa vláda len vyhovára. "Vyhovárate sa na všetkých, na komisára, na mňa, na Sorosa, vymýšľate si. Ja ako bývalý podpredseda Európskeho parlamentu mám kontakty v EÚ, ale práveže všade, kde som, hovorím našim partnerom, že je to zlý návrh, nemalo sa to stať," dodal.

Anketa

Ktorý z hostí vás presvedčil viac?

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)
- %
Michal Šimečka (PS)
- %
Celkovo hlasov: 445

Ficovu vládu žiada, aby Slovensku nebrala budúcnosť. Mylsí si, že to, čo urobila, vážne ohrozuje právny štát, keďže chcela dať amnestie svojim ľuďom.

Hrozí, že Slovensko príde o viac ako tri miliardy eur. To je podľa šéfa progresívcov koniec pre ekonomický rast. "Vy sa tvárite, že to je nejaká technická vec, za to môžu europoslanci. Namiesto toho, aby ste okamžite išli vyjednávať s relevantnými komisármi, s predsedníčkou Európskej komisie, len hádžete vinu na iných. Nevyhovárajte sa a nefňukajte, a robte všetko, čo treba, aby ste zachránili peniaze pre Slovensko," vyzýval vládu Šimečka, keď slová adresoval Šutajovi Eštokovi..

Podnet Európskej komisie

Podľa Šutaja Eštoka všetky podnety Európskej komisie vznikli na základe iniciatívy Progresívneho Slovenska. "Europoslanci za PS chodia plakať do Bruselu v téme verejnoprávnej televízie. V Poľsku po voľbách prišlo do verejnoprávnej televízie ozbrojené komando, nikto sa neozval, nebol problém. Tu Progresívne Slovensko kričí, že sme zmenili Trestný zákon, že ideme dať zákony zo stredovekej inkvizície do modernej európskej podoby. To isté idú robiť Česi, kričí na nich niekto, že nie sú právny štát? Absolútne nie. Šimečka nepriamo priznal, že právnym štátom sme," vysvetlil minister vnútra.

Tešil sa, že sa vláde podarilo zrušiť špeciálnu prokuratúru, a že jej nástupcom je Generálna prokuratúra SR. Generálny prokurátor je podľa neho garantom, že sa bude všetko prešetrovať, a tak nevidí zo strany EÚ žiaden problém. 

"Slovensko podpísalo zmluvu o pláne obnovy, kde sme sa zaviazali, že špeciálna prokuratúra bude vyšetrovať korupciu a podvody s eurofondami, ktorú ste vy zrušili. Preto je teraz problém. Snažím sa partnerom hovoriť, že Slovensko nie je len Fico," argumentoval Šimečka.

Európska komisia tiež podľa neho neverí vysvetleniam slovenskej vlády a požaduje ďalšie objasnenia, ako budú prebiehať vyšetrovania s podvodmi na európskych peniazoch. Tóny listov od eurokomisie sú podľa Šimečku také, že ďalším krokom by mohlo byť zastavenie čerpania plánu obnovy.

Celú diskusiu v relácii V politike si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok