Snemovňa USA schválila obrovský balík pre Ukrajinu a Izrael. Zelenskyj a Kremeľ reagujú. Prešiel aj zákon, ktorý môže odstaviť TikTok

ta3/ČTK
20.4.2024 09:42 , Aktualizované: 21.4.2024 00:34

Americká Snemovňa reprezentantov v sobotu hlasovala o balíku pomoci Ukrajine, Izraelu a indickotichomorskému regiónu, vrátane Taiwanu. O každom sa rozhodovalo oddelene. Celkovo ide o pomoc v hodnote približne 95 miliárd dolárov. Ako dopadlo hlasovanie?

Peniaze pre Taiwan

Snemovňa väčšinou 385 ku 34 hlasom prijala návrh zákona, ktorý vyčleňuje takmer osem miliárd dolárov vo vojenskej pomoci pre Taiwan a ďalších amerických spojencov v juhovýchodnej Ázii.

Teraz návrh poputuje do Senátu, ktorým by mal podľa očakávania prejsť. Prezident Joe Biden ho podľa predchádzajúcich vyhlásení potom urýchlene podpíše.

Miliardy pre Ukrajinu

Americká snemovňa prijala aj návrh zákona o vojenskej pomoci Ukrajine. Pre vyčlenenie až 60,8 miliárd dolárov na podporu Ruskom napadnutej krajine zdvihlo ruku 311 kongresmanov, proti bolo 112.

Teraz návrh taktiež poputuje do Senátu, ktorým by mal podľa očakávania prejsť. Prezident Joe Biden ho potom podpíše.

Zákaz TikToku?

Napokon snemovňa 360 ku 58 hlasom prijala návrh zákona, ktorý môže viesť k celoštátnemu zákazu TikToku, rozsiahlym sankciám voči Iránu alebo umožniť využitie zmrazených ruských aktív na podporu Ukrajiny, ktorá sa bráni ruskej invázii. Zákon prešiel väčšinou 360 ku 58 hlasom kongresmanov, schváliť ho musí ešte Senát a podpísať prezident Joe Biden.

Návrh opatrenia podľa stanice CNN stanovuje deväťmesačnú lehotu, v ktorej majiteľ TikToku, čínska firma ByteDance, musí sieť predať; americkí činitelia sa obávajú napojenia ByteDance na Komunistickú stranu Číny. Ohľadom Iránu zákon, pokiaľ bude prijatý, umožní prezidentovi sankcionovať napríklad iránske prístavy a rafinérie či výrobcov rakiet a dronov.

Podpora pre Izrael

Americká snemovňa napokon prijala aj návrh zákona o vojenskej pomoci Izraelu. Pre vyčlenenie 26,4 miliardy dolárov na podporu židovského štátu a tiež na humanitárnu pomoc v regióne zdvihlo ruku 366 kongresmanov, proti bolo 58. Senátom by mal zákon podľa očakávania prejsť bez problémov, potom ho podpíše Biden.

Uvoľnené finančné prostriedky pre Izrael sú určené na podporu "jeho úsilia ubrániť sa Iránu a jeho spojencom a na posilnenie vojenských operácií USA v reakcii na nedávne útoky", uvádza sa v zhrnutí legislatívy. Uvedená čiastka zahŕňa tiež 9,2 miliardy dolárov na humanitárnu pomoc - vrátane základných potravín, prístrešia a základných služieb - pre obyvateľstvo sužované krízami.

Pozrite si archívnu reportáž zo 16. apríla 2024 o tom, že pomoc Ukrajine kongres čoskoro uvoľní.

Ukrajinský prezident

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po schválení finančnej pomoci pre Ukrajinu uviedol, že je vďačný Snemovni reprezentantov USA, obom americkým politickým stranám a osobne predsedovi snemovne za rozhodnutie, ktoré podľa neho udrží chod dejín na správnej ceste. Zelenskyj to uviedol na sieti X.

Reakcia Netanjahua

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa poďakoval Spojeným štátom za schválenie finančnej pomoci pre Izrael v Snemovni reprezentantov a vo svojom príspevku na sieti X uviedol, že tento krok ochráni západnú civilizáciu. Podľa izraelského ministra zahraničia Israele Kace prijatie zákona okrem iného vysiela jasný signál nepriateľom Izraela.

"Hlasovanie o balíku pomoci Izraelu, ktorý bol schválený s drvivou podporou oboch politických strán, dokazuje silné väzby a strategické partnerstvo medzi Izraelom a USA a vysiela silný signál našim nepriateľom," uviedol Kac na sieti X.

Kremeľ krátko na to vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že schválenie návrhu zákona o vojenskej pomoci Ukrajine len spôsobí smrť ešte viac Ukrajincov, podľa neho vinou "kyjevského režimu". Informovala o tom agentúra AFP.

Americká Snemovňa reprezentantov dnes po mesiacoch vnútropolitických sporov prijala návrh zákona o vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 60,8 miliárd dolárov. Ukrajina sa už viac ako dva roky bráni ruskej agresii na svojom území.

Vyjadrenia popredných politikov

"Vítam hlasovanie v Snemovni reprezentantov, ktorým bol prijatý - dlho oneskorený - kľúčový balík 60-miliardovej pomoci Ukrajine. Ide o jasnú správu Kremľa: 'Tí, ktorí veria v slobodu a Chartu Spojených národov, budú podporovať Ukrajinu a jej ľud'," napísal na sieti X predseda Európskej rady Charles Michel . "Severoatlantickí spojenci sú jednotní vo svojej podpore slobody a demokracie," dodala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová .

Medzi ďalšími prvými reakciami z európskeho kontinentu bola nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková , ktorá poznamenala, že "USA a Európa stoja spoločne na strane slobody". "Prekonali sme veľkú prekážku, ktorá stála v ceste americkej pomoci Ukrajine," napísala ministerka. Jej britský kolega David Cameron poznamenal, že "ak niekedy (ruský prezident Vladimír) Putin pochyboval o odhodlaní Západu podporovať Ukrajinu, ukazuje, že naša jednotná vôľa nie je ničím zatienená".

Fínsky prezident Alexander Stubb okrem iného poďakoval predsedovi americkej Snemovne reprezentantov a obom politickým stranám za podporu, estónsky prezident Alar Karis uvítal "dobré správy z Washingtonu" a litovská premiérka Ingrida Šimonytéová sa obmedzila na jednoduché: "Boh žehnaj Spojeným štátom americkým!"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok