V New Yorku sa pred budovou súdu zapálil muž, neprežil. V meste prebiehal proces s exprezidentom Trumpom

ta3/ČTK
19.4.2024 19:57 , Aktualizované: 20.4.2024 10:07

Podľa CNN sa v piatok neznámy muž podpálil pred budovou newyorského súdu, kde prebiehal súdny proces s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom, ktorý je obvinený z falšovania finančných záznamov v súvislosti s platbou pornoherečke pred voľbami v roku 2016. Neprežil, informuje televízia NBC News.

Newyorská polícia niekoľko minút po incidente uviedla, že muža previezli do nemocnice v kritickom stave. Informácia o horiacom mužovi bola zverejnená takmer v rovnakom čase, ako sa skončil výber 12-člennej poroty a šiestich náhradníkov.

Zasiahli záchranári

Podľa agentúry AP na miesto dorazila záchranná služba a osobu odniesla na nosidlách. Na sociálnych sieťach sa šírili obrázky, na ktorých je vidieť horiacu postavu.

Rozhadzoval letáky

Podľa spravodajského webu BBC sa na mieste mladý muž polial horľavinou a následne sa zapálil. Niekto naňho vykríkol "Nerob to!", mnoho svedkov začalo kričať, okrem iného, nech niekto zoženie hasiaci prístroj.

Krátko pred zapálením okolo seba muž rozhádzal letáky, podľa denníka The New York Times (NYT) boli letáky pred incidentom zrejme zverejnené aj na internete a obsahovali protivládne konšpiračné teórie a kritiku Newyorskej univerzity (NYU).

Na mieste činu sa nachádzalo niekoľko policajtov. Podľa oznámenia polície však v tej chvíli už nehrozilo ďalšie nebezpečenstvo.

Agentúra AP napísala, že horiaci človek sa hodil na zem, potom plamene uhasili pomocou hasiaceho prístroja.

Horel viac ako tri minúty

Jedna obyvateľka Manhattanu BBC povedala, že muž, ktorý sa zapálil, stál pred súdom celý týždeň s transparentom. Pred súdom v centre Manhattanu, ktorý je prísne strážený políciou, sa v pondelok, prvý deň procesu, zhromaždili davy protestujúcich a prizerajúcich sa. Počet ľudí na mieste ale v nasledujúcich dňoch klesol.

Muž podľa spravodajcov televízie CNN horel viac ako tri minúty. "Vidím úplne obhoreného človeka," uviedol jeden z nich počas živého vysielania. O tom, že osoba horela niekoľko minút, hovorili aj svedkovia na mieste.

Informácia o osobe v plameňoch prišla krátko po tom, čo bol dokončený výber poroty pre súdny proces s Trumpom, čo znamená, že by budúci týždeň mohla začať úvodné vyhlásenie.

Konšpiračné teórie

Na tlačovom brífingu polícia medzitým oznámila totožnosť muža, ktorý sa podpálil. Volá Maxwell Azzarello, je z Floridy a narodil sa v roku 1987. Bol vyhlásený za mŕtveho lekármi v nemocnici, kam ho previezli. Čas úmrtia polícia podľa NBC neoznámila.

Polícia sa domnieva, že jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami, ale muž nechcel ublížiť žiadnej konkrétnej osobe či skupinám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok