Nielen Patrioty. Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, vyhlásil Stoltenberg

ta3/ČTK/Ivo Kunsch
19.4.2024 17:09 , Aktualizované: 19.4.2024 22:41

Krajiny Severoatlantickej aliancie sa zhodli na poskytnutí ďalších systémov protivzdušnej obrany Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej ozbrojenej agresii.

Po piatkovej diskusii ministrov obrany vo formáte Rady NATO – Ukrajina to povedal generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg. Krajiny, ktoré spomínanými systémami nedisponujú, podľa neho prisľúbili finančné príspevky na ich nákup.

Západné systémy protivzdušnej obrany Ukrajina potrebuje na zneškodňovanie rakiet, ktorými Rusi útočia na jej infraštruktúru. Ruské útoky najmä proti energetickej infraštruktúre v posledných týždňoch výrazne zosilneli.

Viac Patriotov, ale aj ďalších systémov

Kyjev má k dispozícii niekoľko systémov Patriot, podľa prezidenta Volodymyra Zelenského by ich k úspešnej obrane potreboval až 25. Pri debate s lídrami Európskej únie na summite EÚ tento týždeň menoval aj ďalšie systémy ako IRIS-T, SAMP-T, NASAMS.

"Okrem Patriotov sú tu ďalšie zbrane, ktoré môžu aliančné krajiny poskytnúť, vrátane SAMP-T. A mnoho ďalších, ktorí nemajú k dispozícii tieto systémy, sľúbilo poskytnúť finančnú podporu na ich nákup pre Ukrajinu," povedal Stoltenberg novinárom po rokovaní, ktoré sa konalo prostredníctvom videokonferencie.

Ukrajine chýbajú prostriedky protivzdušnej obrany aj preto, že o kľúčovom novom balíku pomoci za viac ako 60 miliárd dolárov kvôli vnútropolitickým sporom v republikánskej strane stále nerozhodol americký Kongres.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok