Odplata za odplatu: Odvetný útok Izraela na Irán rozvíril medzinárodné vody. USA o tom mali vedieť vopred

ta3/TASR/ČTK
19.4.2024 05:45 , Aktualizované: 19.4.2024 19:00

Izrael v noci na piatok podnikol útok na Irán ako odvetu za jeho úder, informovali americké médiá. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Situáciu sme sledovali online.

Bratislava (402290) - 2024-04-19T064804.024.png
Office of the Iranian Supreme/TASR/Michal Svítok/X/Jackson Hinkle

19:00 Dnešný online článok sme ukončili. Ďakujeme za priazeň. Téme sa budeme naďalej venovať na webe aj vo vysielaní ta3. 

18:40 Sýrske ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že Izrael odpálil rakety na pozície protivzdušnej obrany na juhu krajiny.

Výsledkom úderov boli "materiálne straty", informovala štátna tlačová agentúra Sana s odvolaním sa na vojenský zdroj. Neuviedlo, kde presne sa útok uskutočnil.

18:05 Podľa vyhlásenia Bieleho domu sa včera stretli predstavitelia USA a Izraela, aby rokovali o otázkach týkajúcich sa Iránu a Rafahu.

Americko-izraelskú strategickú konzultačnú skupinu zvolal poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan a diskutovalo sa na nej o odvetných úderoch dronov a rakiet Iránu na Izrael.

17:30 Napätie medzi Iránom a Izraelom sa stupňuje. O situácii na Blízkom východe porozprávala historička Evou Taterovou, ktorá pôsobí na Ústave pre súčasné dejiny Akadémie vied Českej republiky. Rozhovor si môžete pozrieť nižšie. ↓

17:13 V hlavnom meste Iránu sa konala protiizraelská demonštrácia. V uliciach Teheránu sa zhromaždili stovky ľudí, demonštranti držali nápisy proti Izraelu a mávali vlajkami – iránskymi aj palestínskymi.

Iran_Mideast_Tensions262059.jpg TASR/AP Protiizraelská demonštrácia v Teheráne

16:54 Egypt vyzýva Irán a Izrael, aby zachovali "maximálnu mieru zdržanlivosti", pretože stupňujúce sa údery hrozia rozpútaním totálnej vojny v regióne, informuje NBC News.

Egypt, ktorý na severe susedí s Pásmom Gazy, uviedol, že bude udržiavať kontakty so všetkými stranami s cieľom obmedziť konflikt.

16:35 Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Čína je proti akýmkoľvek krokom, ktoré by mohli ešte viac vystupňovať napätie na Blízkom východe po izraelskom útoku na Irán.

Čína bola medzi 12 členmi Bezpečnostnej rady OSN, ktorí vo štvrtok hlasovali za uznanie palestínskeho štátu, čo USA vetovali.

16:15 Izraelský prezident Isaac Herzog predniesol videoprejav, v ktorom sa o útoku na Irán nezmienil. Herzog sa zameral najmä na rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

15:51 V rozhovore pre iránsku televíziu sa generálmajor Seyyed Abdulrahim Mousavi, vrchný veliteľ armády, vyjadril k výbuchu v Isfaháne, píše Sky News.

Zvuk výbuchov pripísal systému protivzdušnej obrany, ktorý zasiahol niekoľko podozrivých objektov, a ubezpečil verejnosť, že nedošlo k žiadnym škodám. Iránske orgány začali vyšetrovanie tejto záležitosti a prisľúbili, že verejnosti včas poskytnú aktuálne informácie.

15:33 Po správach o izraelskom útoku na Irán vzrástli tradičné aktíva, ako sú zlato, ropa, japonský jen, švajčiarsky frank a americké štátne dlhopisy, zatiaľ čo ázijské akcie a bitcoin oslabili. Trhy spočiatku prudko reagovali na eskaláciu konfliktu na Blízkom východe, neskôr však časť strát zmazali, keďže sa objavilo len málo podrobností o útoku a iránsky predstaviteľ pre agentúru Reuters uviedol, že k žiadnemu raketovému útoku nedošlo.

15:16 Z budovy iránskeho konzulátu v Paríži vyšiel muž, ktorý sa chcel odpáliť a vyhrážal sa, že sa vyhodí do povetria. Polícia ho zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

15:09 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Antonio Guterres uviedol, že je "najvyšší čas zastaviť nebezpečný cyklus odvetných opatrení na Blízkom východe". Vo vyhlásení o tom informoval jeho hovorca.

Dodáva, že Guterres "odsudzuje akýkoľvek akt odvety a apeluje na medzinárodné spoločenstvo, aby spolupracovalo na zabránení akémukoľvek ďalšiemu vývoju, ktorý by mohol viesť k ničivým následkom pre celý región aj mimo neho".

14:47 Pri iránskom konzuláte v Paríži je muž, ktorý sa vyhráža, že sa vyhodí do povetria. Polícia je na mieste, ľudia sa majú oblasti vyhýbať. 

14:38 Izrael krátko pred drónovým útokom na Irán informoval Spojené štáty. Podľa šéfa talianskej diplomacie Antonia Tajaniho to predstavitelia USA oznámili na schôdzke ministrov zahraničných vecí skupiny vyspelých ekonomík G7 na Capri. Minister zahraničia USA Antony Blinken to odmietol potvrdiť, uviedla agentúra AP.

Spojené štáty dostali "informáciu na poslednú chvíľu", citoval Tajani americké oznámenie. "USA sa ale na útoku nepodieľali. Len dostali informáciu," dodal Tajani, ktorý na záver trojdňovej konferencie vyzval na deeskaláciu konfliktu.

"Nebudem sa k tomu vyjadrovať, len poviem, že Spojené štáty sa nezapojili do žiadnych útočných operácií," povedal Blinken. Cieľom USA a celej skupiny G7 je deeskalácia konfliktu, cituje Blinkena AFP.

14:26 Iránsky prezident Ebráhim Raísí v prejave v provincii Semnán podľa stanice Al-Džazíra nezmienil nočnú explóziu na leteckej základni blízko stredoiránskeho mesta Isfahán, ktoré blízkovýchodné zdroje opisujú ako izraelský odvetný úder. Incident tak zostáva bez oficiálneho komentára iránskych inštitúcií, armád uviedla, že záležitosť vyšetruje a "je pripravená odraziť akékoľvek ďalšie vzdušné hrozby".

Ebráhim Raísí Profimedia Iránsky prezident Ebráhim Raísí

14:12 Ministri zahraničia skupiny G7 sa budú naďalej usilovať o to, aby zabránili ďalšej eskalácii konfliktu medzi Izraelom a Iránom, a k tomu vyzvali obe znepriatelené krajiny. Šéfovia diplomacií siedmich priemyselne najvyspelejších štátov sveta to uviedli v záverečnom komuniké po skončení trojdňového samitu a po správach o nočnom drónovom útoku Izraela na Irán.

Predstavitelia viacerých krajín, napríklad Francúzska, Británie a Japonska či Ruska, už predtým v piatok vyzvali k zníženiu napätia na Blízkom východe po správach o nočných úderoch na Irán.

13:59 Rusko dalo Izraelu jasne najavo, že Irán "nechce eskaláciu" napätia v regióne Blízkeho východu. Uviedol to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Informuje o tom agentúra AFP.

"Uskutočnili sa telefonické kontakty medzi vedením Ruska a Iránu; našimi zástupcami a Izraelčanmi. V týchto rozhovoroch sme Izraelčanom jasne povedali, že Irán si neželá eskaláciu," povedal Lavrov v rozhovore pre ruské rozhlasové stanice.

13:55 Minister zahraničných vecí Antony Blinken opakuje, že USA sa "nezapojili" do žiadnych útočných vojenských operácií a naďalej pracujú na deeskalácii izraelsko-iránskeho konfliktu.

13:41 "Znižovanie napätia v regióne je na programe dňa v blízkej budúcnosti. Budeme o tom rokovať so všetkými našimi priateľmi a spojencami," povedal novinárom nemecký kancelár Olaf Scholz. Informovala ČTK.

13:38 Skupina G7 v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred "katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo" v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah. Informovala agentúra AFP.

12:38 Izrael podľa sýrskej armády v čase nočného útoku na základňu v strednom Iráne udrel aj na pozície protivzdušnej obrany na juhu Sýrie.

Sýrsku armádu citujú stanice Al-Džazíra a agentúra Reuters. Izraelský úder podľa nich spôsobil materiálne škody. Mimovládna Sýrska organizácia pre ľudské práva hovorila o zničenom vojenskom radare, ktorý sa nachádzal asi 1 500 kilometrov západne od Isfahánu.

12:33 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyzval všetky strany na zdržanlivosť a dodal, že je zatiaľ príliš skoro, aby mohol niektorej zo strán pripísať zodpovednosť za najnovšie dianie. Rusko podľa neho informácie o úderoch skúma. Informovala agentúra ČTK.

12:30 Analytici tvrdia, že iránska armáda má viac ako 500-tisíc aktívnych členov. Podľa analýzy denníka The New York Times má v zálohe ďalších 200-tisíc mužov. Tí sú súčasťou armády, ale aj Iránskych revolučných gárd, ktoré sú zodpovedné za vnútornú aj pohraničnú bezpečnosť, a tiež za dodržiavanie zákonov. Čím všetkým disponuje Irán vo svojich skladoch a zálohách, si môžete prečítať v článku nižšie.

12:23 Predstavitelia Egypta a Japonska uviedli, že "eskalácia násilia" ich hlboko znepokojuje. "Japonsko bude naďalej vynakladať všetko diplomatické úsilie, aby zabránilo ďalšiemu zhoršovaniu situácie," cituje stanica Al-Džazíra hovorcu japonskej vlády Jošimasu Hajašiho.

12:11 Čo sa stalo a čo sa deje? Redaktorka Andrea Simančíková vysvetlila, prečo na seba Izrael a Irán útočia.

11:49 Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj.

10:51 "Zatiaľ nevieme, o akú veľkú eskaláciu ide. Irán očividne začal signalizovať, že nejde nevyhnutne o veľkú eskaláciu. Zľahčujú to. A samozrejme, že Izrael sa mohol rozhodnúť urobiť niečo dramatickejšie," pre BBC povedal bývalý britský veľvyslanec v Libanone, Tom Fletcher.

10:36 Medzinárodná skupina G7, ktorá zahŕňa Spojené kráľovstvo, USA, Francúzsko, Nemecko, Japonsko a Kanadu, si podľa talianskeho šéfa zahraničných vecí Antonio Tajaniho želá "absolútnu deeskaláciu" na Blízkom východe.

10:34 Aký vývoj môžeme očakávať v nasledujúcich hodinách? Pozrite si rozhovor so Slavomírom Horákom z Inštitútu medzinárodných štúdií Univerzity Karlovej v Prahe. 

10:07 Iránske médiá popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

"Neexistujú žiadne správy o útoku zo zahraničia proti Isfahánu alebo inej časti Iránu," uviedla iránska tlačová agentúra Tasnim s odvolaním sa na "informované zdroje".

Ešte predtým traja iránski predstavitelia pre denník The New York Times uviedli, že útok vykonali menšie drony pravdepodobne vypustené vo vnútrozemí Iránu. Dodali, že radarové systémy nezaznamenali vstup neidentifikovaných lietadiel do iránskeho vzdušného priestoru.

10:01 Čína po hlásených útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje, informuje agentúry AFP.

"Čína zaznamenala relevantné správy a je proti akémukoľvek konaniu, ktoré ešte viac stupňuje napätie," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

Omán, ktorý dlhodobo plní funkciu sprostredkovateľa medzi Teheránom a Západom, v piatok odsúdil "izraelské útoky" na Irán.

9:58 Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Niektoré lietadlá boli presmerované, iné sa vrátili na miesta odletu.

9:56 Zahraniční politici požadujú zdržanlivosť. "Všetko, čo môžem povedať, je zopakovať francúzsku pozíciu, teda vyzvať všetkých aktérov na zdržanlivosť a uvoľnenie napätia," Reuters citoval námestníka francúzskeho ministerstva zahraničia Jeana-Noëla Barrota. Takmer identické vyhlásenie podľa AFP vydal AFP aj taliansky minister zahraničia Antonio Tajani.

9:42 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia. "MAAE môže potvrdiť, že na jadrových zariadeniach Iránu nie sú žiadne škody," uviedla MAAE na sociálnej sieti.

9:39 Diplomati zo západných krajín vyzvali na zníženie napätia po správach o nočných izraelských úderoch v Iráne, informovala agentúra ČTK.

9:10 Jeden z vysokopostavených iránskych predstaviteľov povedal pre tlačovú agentúru Reuters, že "Irán nemá žiadny plán na okamžitú odvetu proti Izraelu".

9:02 Spojené štáty mali dostať oznámenie o izraelskom útoku na Irán vopred. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

9:00 Spúšťame sledovanie situácie na Blízkom východe online.

O úderoch informovali okrem iných médií aj televízne stanice ABC, CBS a CNN, ktoré citovali predstaviteľov USA. Biely dom sa k situácii bezprostredne nevyjadril.

Služobný úrad Pentagónu v odpovedi na otázku AFP uviedol: "V tejto chvíli nemáme čo ponúknuť."

Irán aktivoval systém protivzdušnej obrany nad niekoľkými mestami po tom, ako štátna televízna stanica informovala, že v blízkosti mesta Isfahán v centrálnej časti krajiny bolo počuť výbuchy.

Odvetný útok

Izrael varoval, že vráti úder po tom, ako Irán počas uplynulého víkendu vypálil na svojho úhlavného nepriateľa stovky rakiet a bezpilotných lietadiel. Väčšinu z nich zachytili systémy protivzdušnej obrany.

Iránske médiá v piatok uviedli, že jadrové zariadenia v meste Isfahán sú "úplne v bezpečí" po tom, ako bolo v ich blízkosti počuť výbuchy. "Jadrové zariadenia v Isfaháne sú úplne v bezpečí," uviedla tlačová agentúra Tasním s odvolaním sa na "spoľahlivé zdroje".

Podľa jedného z amerických predstaviteľov cieľom útokov nebolo jadrové vybavenie.

Zostrelené drony

Irán uviedol, že zostrelil niekoľko dronov a že "zatiaľ nedošlo k žiadnemu raketovému útoku" na krajinu. Niekoľko dronov "bolo úspešne zostrelených protivzdušnou obranou krajiny", spresnil hovorca iránskej vesmírnej agentúry. Podľa tlačovej agentúry Fars bolo v blízkosti vojenskej leteckej základne Šekarí neďaleko mesta Isfahán počuť "tri výbuchy".

Irán po správach o výbuchoch prerušil komerčné lety v niekoľkých častiach krajiny, dopĺňa stanica Sky News. Štátne médiá tiež uviedli, že Irán po správach o výbuchoch v blízkosti mesta Isfahán odpálil svoje systémy protivzdušnej obrany.

Nebezpečenstvo v Iráne a Izraeli

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny.

Austrália odporučila svojim občanom, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí už pred útokom Izraela odporúčalo Slovákom v Iráne, aby krajinu opustili.

"Vyzývame Austrálčanov v Izraeli i na okupovaných palestínskych územiach, aby ich opustili, ak je to bezpečné," uviedlo austrálske ministerstvo zahraničných vecí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok