Druhý deň samitu: Lídri riešili konkurencieschopnosť a prosperitu EÚ. Nosnou témou však boli aj sankcie Iránu či Ukrajina

ta3/ČTK/Tomáš Verníček
18.4.2024 09:38 , Aktualizované: 18.4.2024 22:59

Prezidenti a premiéri členských krajín Európskej únie sa vo štvrtok v záverečný deň dvojdňového samitu v Bruseli zaoberali sankciami voči Iránu aj vojnou na Ukrajine.

To, čo mal byť pôvodne takmer výlučne ekonomický samit, napokon zatienila geopolitická situácia. Už pri príchode lídrov na červený koberec bolo jasné, že riešiť sa bude najmä Blízky východ a útok Iránu.

“Sme za sankcie, ktoré cielia na všetko, čo by mohlo pomôcť pri výrobe rakiet a dronov, ktoré boli použité počas útoku z minulej soboty na nedeľu a ktoré sa používajú aj na Ukrajine. Je našou povinnosťou rozšíriť tieto sankcie a zastaviť režim teroru," povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Ukrajina

Ďalšou dominantnou témou samitu bola Ukrajina. Lídrom sa cez videoprejav prihovoril Volodymyr Zelenskyj. Spomenul ničivý ruský útok na Černihiv, pričom zdôraznil, že Ukrajine sa nedostalo rovnakej obrannej pomoci ako Izraelu, keďže iránske rakety a drony pomohli zostreliť aj americké či britské stíhačky. Zelenskyj spojencov opäť požiadal o pomoc.

Budúcnosť trhu

Európski lídri sa stretli aj s talianskym expremiérom Enricom Lettom, ktorý vypracoval správu o jednotnom trhu EÚ. Rozsiahlu správu ale únijní lídri dostali až v utorok popoludní a nie je teda jasné, či sa im ju podarilo preštudovať do detailov.

Spracovaním asi 150-stranovej správy o budúcnosti európskeho jednotného trhu poverili európski lídri Lettu v minulom roku. Bývalý taliansky ministerský predseda pri jej zostavovaní absolvoval vyše 400 rokovaní v 65 európskych mestách, uvádza sa v správe.

Vo videu nižšie si môžete vypočuť prvotné informácie zo samitu v Bruseli z 18. apríla.

Letta v dokumente upozorňuje, že pri vzniku únijného jednotného trhu v minulom storočí bola z integračného procesu vynechaná trojica sektorov - financie, elektronická komunikácia a energetika, ktoré boli považované za príliš "strategické" a preto ponechané v réžii národných štátov. Teraz je však podľa neho potrebné zmeniť prístup, pretože partneri aj oponenti EÚ sú ekonomicky asertívnejší, EÚ čelí starnutiu populácie a geopoliticky vypätý svet prežíva rýchly vývoj na poli digitálnych technológií.

Digitálna infraštruktúra

Z návrhu záverov samitu EÚ vyplýva, že únijní lídri by mohli podporiť investície do digitálnej infraštruktúry, ako sú 5G a 6G siete či umelá inteligencia, zasadiť sa o vytvorenie odolnejšieho sektora poľnohospodárstva, okrem iného uvalením ďalších ciel na bieloruské a ruské produkty, a vytvoriť "skutočne jednotný európsky kapitálový trh".

Pozrite si živý vstup redaktora Tomáša Verníčka:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok