Poslanci ukončili schôdzu. Hlasovali o vyšších trinástych dôchodkoch či podmienke na predčasný odchod do penzie

ta3/TASR
18.4.2024 09:17 , Aktualizované: 18.4.2024 19:41

Poslanci Národnej rady SR začali vo štvrtok ráno tretí rokovací deň 12. schôdze. Prebrali návrh na zmeny v zložení parlamentných výborov, voľbu overovateľa a vymenovanie náhradného člena stálej delegácie NR SR. Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

NR SR, parlament
TASR/Jaroslav Novák

Poslanci v závere štvrtkového rokovania venovali novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU), ktorá je v druhom čítaní. Šéf Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) vysvetľoval v pléne dôvody zmien, ktoré presadzuje cez pozmeňujúci návrh z výboru. Po novom by o poskytnutí peňazí mala rozhodovať rada fondu, nie jeho riaditeľ. Opozičný poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) hovorí o politickom ovládnutí FPU.

Centrálny informačný systém

Centrálny informačný systém štátnej služby (CISŠS) sa má komplexne dobudovať a upraviť na základe samostatného zákona. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili zákon o CISŠS, ktorým sa dopĺňa aj zákon o štátnej službe.

Úrad vlády ako predkladateľ materiálu pripomenul, že v súčasnosti je spustená pilotná prevádzka časti CISŠS, pôvodne rátajúca s postupným zaraďovaním ďalších častí.

"Systém je potrebné dobudovať, pričom je potrebné zohľadniť skúsenosti z aplikačnej praxe i legislatívne zmeny," uvádza ÚV. "Modifikácia existujúceho právneho rámca je jednou zo základných podmienok dosiahnutia plnej funkčnosti a spustenia komplexnej prevádzky centrálneho informačného systému," dodal.

     

Nasleduje séria návrhov z dielne podpredsedu vlády Petra Kmeca (Hlas-SD). Ide napríklad o vládnu novelu zákona o ochrane hospodárskej súťaže, ako aj novelu zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. O dovtedy prerokovaných bodoch by mali hlasovať o 11.00 h. Poslancov čaká popoludní od 14.00 h aj tradičná hodina otázok.

Novela o trinástom dôchodku

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady SR vo štvrtok definitívne schválili.

Nová výplatná fáza v starobnom dôchodkovom sporení mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2025. Poslanci však odložili začiatok novej fázy o rok. Dôvodom je potreba spresniť, aká časť aktuálnej hodnoty osobného dôchodkového účtu sporiteľa má byť po dovŕšení dôchodkového veku použitá na vyplatenie starobného, respektíve predčasného starobného dôchodku zo starobného dôchodkového sporenia.

Predčasný starobný dôchodok s podmienkou

Zákonodarcovia schválili aj pozmeňujúci návrh poslankyne NR SR Zdenky Mačicovej (Hlas-SD). Navrhla podmienku 40 odpracovaných rokov na získanie nároku na predčasný starobný dôchodok naviazať na zmenu strednej dĺžky života, a to rovnakým spôsobom ako v prípade všeobecného dôchodkového veku. Vek nároku na predčasný starobný dôchodok sa tak bude postupne zvyšovať.

Schválený bol taktiež návrh poslanca NR SR Jána Richtera (Smer-SD). Sociálna poisťovňa tak bude môcť poskytnúť Ministerstvu obrany SR údaje o poberateľoch príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie, ako aj ich vdovám a vdovcom, a to bez súhlasu týchto osôb. Má sa tak naplniť zámer MO SR udeliť im v budúcnosti vojenské vyznamenanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok