Yahoo! pracoval pre vládu USA, sledoval e-maily svojich používateľov

TA3 TASR
5.10.2016 07:27

Internetová spoločnosť Yahoo! v záujme americkej vlády tajne sledovala e-mailové kontá miliónov svojich používateľov. Firma na tieto účely dokonca minulý rok vyvinula špeciálny softvér, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na správu agentúry Reuters.

Yahoo! pracoval pre vládu USA, sledoval e-maily svojich používateľov
SITA/AP

Obvinenie prichádza menej než dva týždne po tom, ako spoločnosť Yahoo! oznámila, že sa hackeri zmocnili dát množstva jej používateľov. Sledovanie e-mailov sa vykonávalo pre Národnú bezpečnostnú agentúru alebo Federálny úrad pre vyšetrovanie, tvrdia tri zdroje, z ktorých dva sú bývalí zamestnanci Yahoo!.

Zmienený softvér mal pátrať po informáciách o viacerých osobách, zatiaľ však zostáva nejasné, aké údaje spoločnosť vláde odovzdala a či sa Washington s podobnou žiadosťou obrátil aj na iné webové firmy poskytujúce e-mailové služby.

Americké zákony takýto postup umožňujú, ak by sa tým mohlo predísť napríklad teroristickému útoku.

Niekoľko zamestnancov Yahoo! s daným rozhodnutím nesúhlasilo. Americký whistleblower Edward Snowden, ktorý pred niekoľkými rokmi zverejnil citlivé vládne dokumenty o kybernetickej špionáži zo strany USA, na sociálnej sieti Twitter reagoval slovami: "Yahoo! monitoruje všetko, čo tam napíšete. Zrušte svoje konto ešte dnes."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok