Irán hovorí, že je pripravený čeliť izraelským útokom. Do akcie pripravil aj ruské bombardéry

ta3/ČTK
17.4.2024 13:41

Irán je pripravený čeliť akémukoľvek izraelskému útoku a jeho letectvo je nachystané na akciu. Vyhlásili to dnes iránsky prezident Ebráhim Raísí a veliteľ leteckých síl na vojenskej prehliadke, ktorú Irán okrem iného oslávil rozsiahly víkendový dronový a raketový útok proti Izraelu, ktorý označuje za úspech. Informujú o tom agentúry aj izraelské médiá.

Iran_Mideast_Tensions256030035674.jpg
AP Photo/Vahid Salemi
Prehliadka vojenskej techniky iránskej armády v Teheráne.

Irán v noci zo soboty na nedeľu podnikol pomocou viac ako 300 dronov a rakiet vôbec prvý priamy útok proti Izraelu z vlastného územia, podľa svojho tvrdenia v odvete za izraelský úder na konzulát v Damasku, ktorý zabil medzi inými aj sedem elitných príslušníkov iránskych revolučných gárd. Izrael, ktorému sa s pomocou spojencov podarilo prevažnú väčšinu útočiacich zbraní včas zlikvidovať, sľúbil odplatu, o ktorej podobe má dnes opäť rokovať jeho vojnový kabinet.

Príprava Iránu

"Akýkoľvek útok sionistického režimu na naše územie sa stretne s tvrdou odpoveďou," vyhlásil podľa agentúry Reuters iránsky prezident Raísí na vojenskej prehliadke konanej pri príležitosti Dňa armády. Raísí už v utorok varoval, že jeho krajina "rozhodne a mohutne" odpovie na najmenšiu akciu namierenú proti iránskym záujmom.

Veliteľ iránskeho letectva Amír Vahedí na dnešnej akcii uistil, že iránske bojové lietadlá, vrátane bombardérov ruskej výroby Suchoj Su-24, sú pripravené čeliť každému izraelskému útoku. "Sme v plnej pohotovosti vo všetkých oblastiach, vrátane krytia nášho leteckého priestoru a vrátane bombardérov, a sme pripravení na akúkoľvek operáciu," povedal generál.

Jednou z variant izraelskej odvety môže byť úder na základne revolučných gárd alebo na zariadenia pre jadrový výskum priamo v Iráne, píše agentúra Reuters. Ďalšou možnosťou sú ciele mimo iránskeho územia, teda zástupné ozbrojené skupiny ako radikálne milície v Iraku alebo šiitske hnutie Hizballáh v Libanone, ktoré Irán podporuje. Západní spojenci Izraela vrátane USA, Británie či Nemecka však Izrael varujú pred ďalším zostrením blízkovýchodného konfliktu a nabádajú ho k primeranej reakcii.

Prehliadka vražedných strojov

Iránsky režim na dnešnej vojenskej prehliadke predviedol celý rad vojenského vybavenia vrátane bezpilotných lietadiel a balistických striel dlhého doletu, píše spravodajský web The Times of Israel. Každoročná slávnostná akcia, ktorá sa tradične konala na diaľnici pri južnom okraji Teheránu, bola tento rok presunutá do kasární severne od hlavného mesta. Iránske úrady toto opatrenie nijako nevysvetlili a štátna televízia prehliadku neprenášala v priamom prenose, ako tomu bolo v minulých rokoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok