Biskup, ktorého dobodali, je hviezda TikToku. Zaujal kontroverznými tvrdeniami, kázal o očkovaní, podporoval Trumpa

ta3/Kristína Górová
17.4.2024 05:00

Austrálskym mestom Sydney v posledných dňoch otriasli útoky nožom. Obeťami prvého útoku boli ľudia v nákupnom centre, zatiaľ čo terčom druhého bol biskup v asýrskom pravoslávnom chráme. Biskup je okrem iného aj hviezdou TikToku a na platforme YouTube má viac ako 100-tisíc sledovateľov, ktorých zaujal kontroverznými názormi.

Biskup, Sydney
X / Christians MENA
Biskup Mar Mari Emmanuel

Populárny biskup Mar Mari Emmanuel bol v pondelok pobodaný počas bohoslužby v priamom prenose. Bradatý duchovný prednáša popri kázniach o biblických učeniach aj kontroverzné názory na témy ako homosexualita, očkovanie proti Covidu-19, islam či voľby prezidenta v USA, píše Reuters.

Podozrenia z náboženského extrémizmu

Pre svoje názory tak často čelil kritike aj nenávisti. Pondelkový útok, pri ktorom tínedžer pobodal jeho a ďalších veriacich, polícia označila za teroristický čin motivovaný podozrením z náboženského extrémizmu.

Emmanuelove kázne sa často dotýkajú islamskej teológie a niekedy ju spochybňujú, hoci vyjadril aj lásku k moslimskej komunite. Taktiež vyjadril podporu Palestínčanom v Pásme Gazy.

V ďalších kázňach sa zameral na sekulárny svet, spochybňoval zvolenie Joea Bidena za prezidenta USA, útočil na jeho podporu práv homosexuálov a naliehal na Donalda Trumpa, aby zostal verný Bohu a odolal vplyvu slobodomurárov.

Hviezda TikToku

Biskupova popularita narástla najmä v období pandémie koronavírusu, mnohí mladí ľudia totiž uprednostňujú sledovanie jeho kázní práve na Tiktoku. Sedemnásťročná Mary Anoyaová je jednou z jeho sledovateliek.

"Myslím, že ho všetci sledujú na TikToku," povedala v utorok pred kostolom. "Odkedy sa stal slávnym, jeho slová sa len prekrúcajú. Vyrastala som s vedomím, že viem kto je, viem, aký je to človek, a všetko je to len vytrhnuté z kontextu," dodala.

Pozrite si reportáž o útoku nožom na biskupa v Sydney.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok