Putin telefonoval s iránskym prezidentom, vyzval k zdržanlivosti. Teherán nemá záujem o ďalšie zosilňovanie napätia

ta3/ČTK
16.4.2024 15:12 , Aktualizované: 16.4.2024 15:40

Irán nemá záujem na ďalšom zosilňovaní napätia na Blízkom východe, povedal v utorok v telefonickom rozhovore prezident krajiny Ebráhim Raísí svojmu ruskému náprotivku Vladimírovi Putinovi.

Putin
TASR/AP

Kremeľ k rozhovoru uviedol, že sa uskutočnil na prianie Teheránu a týkal sa vyhrotenej regionálnej situácie po izraelskom útoku na iránsky konzulát v Damasku a odvetnom útoku Iránu na Izrael. Putin vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a nedopustia nové kolo konfrontácie, ktorá by hrozila "katastrofálnymi následkami" pre celý región.

Varovanie pred odvetou

Izrael v pondelok varoval, že chystá odvetu za bezprecedentný dronový a raketový útok Iránu na svoje územie, a v utorok sa má opäť stretnúť vojnový kabinet, aby rokoval o jej možnej podobe.

Raísí podľa Kremľa tvrdil, že kroky Iránu boli vynútené a obmedzené. Izraelu a jeho spojencom sa podarilo zostreliť prevažnú väčšinu z niekoľkých stoviek dronov a striel, ktoré Irán na židovský štát vyslal.

Spojenec Iránu

Rusko je vnímané ako spojenec Iránu, ktorý mu dodáva útočné drony používané ruskými vojskami na útoky proti pozemným cieľom na Ukrajine.

Obaja prezidenti podľa Kremľa konštatovali, že prvotnou príčinou terajších udalostí v regióne je nevyriešený palestínsko-izraelský konflikt. Rusko a Irán sa zasadzujú za okamžité prímerie v Pásme Gazy, zmiernenie ťažkej humanitárnej situácie a vytvorenie podmienok pre politické a diplomatické vyriešenie krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok