Sú ohrozené európske peniaze? Slovensko nestíha plnenie míľnikov, tvrdia progresívci

ta3
15.4.2024 11:12 , Aktualizované: 15.4.2024 12:25

Za pol roka vlády Roberta Fica neukázala, ako znížiť deficit a dlh a ani ako čerpať európske peniaze, skonštatovali politici Progresívneho Slovenska. Kritizovali premiéra za to, že namiesto riešenia čerpania peňazí z Plánu obnovy nakrúca videá. Slovensko pritom nestíha plnenie míľnikov.

Chcú garanciu eurofondov

Predseda PS Michal Šimečka v pondelok na tlačovej konferencii vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a vládu, aby garantovali, že Slovensko bude môcť čerpať eurofondy aj na ďalšie roky. Uviedol to v súvislosti s varovaním Európskej komisie, že Slovensko môže pre novelu Trestného zákona prísť o peniaze z Európskej únie. Schvaľovanie novely Trestného zákona totiž podľa EK malo byť v rozpore s európskym právom.

Podľa Šimečku EK požaduje garancie, že aj napriek zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry bude spravodlivosť fungovať naďalej. "Že všetky tie kauzy, aj tie minulé, ale potenciálne akékoľvek budúce, najmä tie týkajúce sa eurofondov, budú spravodlivo vyšetrené," pripomenul šéf PS.

Najhoršie je na tom envirorezort

Podpredseda PS a Európskeho parlamentu Martin Hojsík pripomenul, že najkritickejšia situácia pri čerpaní fondov z EÚ je podľa samotnej vlády v rezorte životného prostredia. Podľa europoslanca je najpomalšou vládnou inštitúciou pri napĺňaní plánu obnovy.

"Nemá jedinú načas splnenú úlohu, 80 percent - 12 úloh je nesplnených v termíne a 20 percent - tri úlohy dosiahli iba mierny pokrok," uviedol Hojsík s tým, že všetky tieto informácie možno nájsť vo vládnej správe o pokroku v implementácii Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorú vláda schválila. Alarmujúca je pritom podľa neho situácia najmä v dotačnom programe Obnov dom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok