Kolumbijčania neočakávane odmietli mierovú dohodu vlády s rebelmi

TA3 TASR
3.10.2016 06:37

Kolumbijskí voliči v nedeľňajšom referende neočakávane a veľmi tesnou väčšinou odmietli mierovú dohodu medzi vládou a ľavicovou povstaleckou organizáciou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie.

Prieskumy predpovedali schválenie

Proti realizácii dohody bolo 50,23 percenta hlasujúcich, za sa ich vyslovilo 49,76 percenta, vyplýva z výsledkov sčítania 99,79 percenta hlasov zverejnených volebnou komisiou. Podľa stanice BBC bol rozdiel menej než 63.000 z vyše 13 milióna odovzdaných hlasov.

Takéto výsledky sú úplným prekvapením po tom, ako všetky prieskumy predpovedali jasné schválenie mierovej dohody, píše agentúra DPA. Ako teraz bude ďalej pokračovať mierový proces v juhoamerickej krajine, nie je vôbec jasné.

Kolumbijská vláda a povstalci z FARC podpísali dohodu dosiahnutú po takmer štvorročných rokovaniach len minulý pondelok. Cieľom je ukončiť najdlhší ozbrojený konflikt v Latinskej Amerike, ktorý si za 52 rokov vyžiadal vyše 220.000 mŕtvych a osem miliónov ľudí vyhnal z domovov.

 

Prezident sa nevzdá

Po prekvapivom odmietnutí mierovej dohody priznal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos svoju porážku. V mierovom procese však chce pokračovať rovnako, ako to ohlásil aj líder FARC.

"Som prvý, kto výsledky uzná," povedal Santos v televíznom vystúpení po hlasovaní, v ktorom sa tesná väčšina zúčastnených voličov vyslovila proti realizácii dohody s FARC. Santos si mierový proces stanovil za prioritu svojho pôsobenia vo funkcii a dôrazne presadzoval schválenie dohody občanmi.

"Nevzdávam sa. Budem sa usilovať o mier do posledného dňa môjho funkčného obdobia," citovala prezidenta agentúra DPA. Podľa Santosa je dosiahnutá dohoda pre Kolumbiu najlepšou príležitosťou na ukončenie viac ako pol storočia konfliktu s FARC.

Santos avizoval, že prímerie s FARC zostáva v platnosti, pokým sa vláda pokúsi mierovú dohodu zachrániť. Vyjednávačom vlády dal pokyn, aby sa v pondelok vrátili na Kubu, kde prebiehali mierové rokovania, a zhodnotili situáciu spolu s delegáciou FARC. Konzultovať chce prezident aj s opozíciou.

Šéf FARC: Mier zvíťazí

Vodca FARC Rodrigo Londoňo v reakcii na výsledky referenda potvrdil, že jeho skupina bude pokračovať v úsilí o vytvorenie stabilného mieru. Vo vyjadrení pred novinármi v Havane sa o svojej organizácii zmieňoval ako o politickom hnutí, nie povstaleckej armáde.

"FARC sa držia odhodlania dosiahnuť mier a zdôrazňujú svoju vôľu používať už len slová ako zbrane na budovanie budúcnosti," povedal Londoňo, všeobecne známy pod prezývkou Timochenko. Nad výsledkami referenda vyjadril poľutovanie s tým, že "mienku kolumbijského obyvateľstva ovplyvnila ničivá sila tých, ktorí rozosievajú nenávisť a hnev". "Kolumbijský ľud, ktorý sníva o mieri, môže s nami počítať. Mier zvíťazí," vyhlásil šéf FARC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok