Rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády: V Michalovciach diskutovali o obrannom priemysle či obnove Ukrajiny

ta3/Martin Belej/Katarína Cimborová/TASR
11.4.2024 06:24 , Aktualizované: 11.4.2024 14:57

Projekty cezhraničnej spolupráce, dopravné prepojenia a spolupráca v oblasti energetiky boli témami na spoločnom rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach. Jednou z hlavných tém stretnutia bola aj obnova Ukrajiny.

Dohoda s ukrajinskou vládou

Slovensko a Ukrajina budú úzko spolupracovať v oblasti chemickej, biologickej, radiačnej a jadrovej (CBRN) bezpečnosti. Posilnenie spolupráce je predmetom dohody medzi Ministerstvom vnútra SR a Správou Štátnej hraničnej stráže Ukrajiny, ktorú vo štvrtok počas spoločného rokovania vlád v Michalovciach podpísali minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a vedúci správy ukrajinskej pohraničnej stráže Serhii Deineko, informoval tlačový odbor MV SR.

rokovanie-sk-ua ta3/Katarína Cimborová Stretnutie vládnych kabinetov Slovenska a Ukrajiny

Dohoda podľa rezortu upravuje spoluprácu v oblasti predchádzania a boja proti nelegálnemu pohybu zbraní hromadného ničenia a zaisťovania nebezpečných materiálov na ukrajinsko-slovenskej hranici. Realizovať sa má formou výmeny informácií a uskutočňovaním seminárov a cvičení v rámci projektov, ako aj vzájomnou pomocou pri zásahoch počas CBRN udalostí a incidentov na ukrajinsko-slovenskej hranici.

"Téma CBRN hrozieb naberá v poslednom čase na aktuálnosti. Preto výmena skúseností a rozvoj odborných štandardov a ich zapracúvanie do výkonnej a úradnej činnosti sú kľúčové pre stabilitu a bezpečnosť ktoréhokoľvek štátu v ktoromkoľvek regióne," uviedol Šutaj Eštok.

Pozrite si živý vstup redaktorky ta3 Kataríny Cimborovej, ktorá situáciu sledovala priamo v Michalovciach:

Rokovanie po rokovaní

Ministri sa zaoberali obranným priemyslom, spoluprácou pri odmínovaní ukrajinských území či logistickou podporou. Budú tiež rokovať o poľnohospodárstve a školstve.

Naplánované bolo aj spoločné tlačové vyhlásenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s predsedom vlády Ukrajiny Denysom Šmyhaľom.

Pozrite si záznam z rokovania premiérov:

Po skončení vyhlásenia sa ešte v priestoroch Mestského úradu v Michalovciach uskutočnilo rokovanie vlády SR.

Na programe bol návrh na uzavretie dohody medzi Slovenskom a Ukrajinou, ktorá má uľahčiť vykonávanie zárobkovej činnosti rodinných príslušníkov členov diplomatickej misie alebo konzulárneho úradu.

Vláda mala zároveň riešiť návrh novely nariadenia vlády z dielne agrorezortu. Všetci žiadatelia by podľa neho mali pri predložení žiadosti o priame podpory mať povinnosť využívať elektronický formulár.

Do roku 2024 mali túto povinnosť na základe platnej legislatívy len právnické osoby.

Príchody vládnych zástupcov

Ranné príchody slovenských ministrov na miesto rokovanie ukrajinskej a slovenskej vlády sprevádzali pokriky "Hanba" a "Choď do Ruska!" asi štyroch desiatok ľudí s ukrajinským vlajkami. Boli tu aj ľudia z opačného tábora, ktorí naopak Ukrajincov posielali domov.

Pozrite si stretnutie ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa s premiérom Robertom Ficom:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok