Rusko obvinilo Kyjev z ďalšieho útoku na jadrovú elektráreň. Ukrajina akcie na jadrové zariadenia odmieta

9.4.2024 17:32

Rusko obvinilo Kyjev z ďalšieho útoku na ukrajinskú Zaporižskú jadrovú elektráreň, ktorú Rusi už dva roky okupujú. Moskvou dosadená správa zariadenia uviedla, že ukrajinský dron zaútočil na výcvikové stredisko elektrárne. Ukrajinská vojenská rozviedka poprela, že by za sériou nedávnych útokov stál Kyjiv.

Zaporižská jadrová elektráreň
Foto: Twitter/UATV_en
Záporožská jadrová elektráreň

Monitorovanie radiácie

"Útok ukrajinských ozbrojených síl sa odohral desať minút po tom, ako okolo školiaceho strediska prešli pracovníci MAAE, ktorí sa vracali z plánovanej návštevy vonkajšieho laboratória pre monitorovanie radiácie," uviedol úrad.

Dron podľa ruského vyhlásenia dopadol na strechu výcvikového strediska. Nikto nebol zranený.

Postoj Ukrajiny je jasný

Ukrajinská vojenská rozviedka podľa Reuters uviedla, že sa Kyjiv nepodieľa na útokoch proti jadrovým zariadeniam.

"Postoj Ukrajiny je jasný a jednoznačný – nedopúšťame sa žiadnych vojenských akcií ani provokácií voči jadrovým zariadeniam," uviedol hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Andrij Jusov v štátnej televízii.

Areál elektrárne

Okupačná správa jadrovej elektrárne o deň skôr tvrdila, že nad jedným z reaktorov bol zostrelený ukrajinský dron a zrútil sa na jeho strechu.

V nedeľu Rusmi ovládaná správa oznámila, že na území zariadenia vybuchli ukrajinské bezpilotné lietadlá.

O explózii dronu v areáli Zaporižskej jadrovej elektrárne v ten deň informoval aj šéf MAAE Rafael Grossi, ktorý však nespomenul, kto za explóziou stojí.

Postihnutá bola podľa MAAE budova, v ktorej sa nachádza jeden zo šiestich reaktorov. Kyjiv aj vtedy poprel, že by Ukrajina mala s "provokáciami" v areáli elektrárne čokoľvek spoločné.

Pozrite si archívnu z 8. apríla 2024 reportáž o tom, ako Kyjev údajne zasiahol elektráreň.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok