Peter Pellegrini už nie je vo funkcii predsedu parlamentu. Do voľby nového šéfa bude NR SR riadiť Peter Žiga

ta3/TASR/Martin Belej
8.4.2024 15:04 , Aktualizované: 8.4.2024 21:35

Novozvolený prezident Peter Pellegrini vystúpil na tlačovej besede a rozprával o jeho ďalších krokoch vzhľadom na poslanecký mandát.

Pellegriniho kroky

V úvode tlačovej besedy sa poďakoval občanom za hlasy, ktoré dostal. Zároveň dodal, že chce vykonať ďalšie kroky podľa ústavy.

„Ospravedlňujem sa, ak som hneď včera si neuvedomil všetky tie ustanovenia našej Ústavy,“ povedal novozvolený prezident.

Výsledky volieb prezidenta potvrdila v nedeľu štátna komisia pre voľby. "Dňom 6. apríla 2024 v zmysle Ústavy zanikol môj mandát poslanca Slovenskej republiky," uviedol Pellegrini.

Pozrite si záznam tlačovej besedy Petra Pellegriniho, na ktorej rozprával o jeho poslaneckom mandáte:

Týmto dňom sa skončilo Pellegriniho pôsobenie na poste predsedu Národnej rady. Do zvolenia nového predsedu bude parlament viesť podpredseda Peter Žiga.

Napriek tomu, že v Národnej rade na postoch končí, v strane Hlas ešte istý čas ostáva. "Môj mandát v Národnej rade sa skončil. Naďalej však ostávam predsedom strany Hlas-SD až do zvolenia jej nového lídra, čo očakávam na našom volebnom sneme v horizonte niekoľkých týždňov. Tak, aby do 15. júna strana Hlas mala novozvoleného predsedu," potvrdil predseda Hlasu.

Pozrite si rozhovor s ústavným právnikom Radoslavom Procházkom o krokoch, ktoré by mal novozvolený prezident ako doterajší poslanec podstúpiť:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok