Ak chce byť Pellegrini prezidentom všetkých, musí odstrihnúť pupočnú šnúru od svojich materských strán, myslí si Karas

ta3/Martin Belej
8.4.2024 13:33

Hosťom relácie Téma bol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas (KDH). S moderátorom Braňom Králom diskutovali o krokoch koalície a opozície po voľbách prezidenta.

tema
ta3

Z pohľadu koalície

Z vládnej koalície vyšli dvaja kandidáti na prezidenta. Predseda SNS Andrej Danko, ktorý sa kandidatúry vzdal v prvom kole a podporil Štefana Harabina. V druhom kole už podporil Petra Pellegriniho.

„Pán Danko si uvedomil, že výsledok týchto volieb do značnej miery ovplyvní stabilitu vládnej koalície. Ak chceme, aby tu bol pokoj, mier a stabilita, tak sa prezidentom musí stať Peter Pellegrini,“ povedal minister vnútra. Podľa slov Šutaja Eštoka chceli byť politici v aktuálnej koalícií „iní, ako to, čo sme tu mali tri a pol roka“.

Chceli sa vyvarovať konfliktom vo vnútri trojkoalície, dodal. Zároveň poprel, že by sa v aktuálnej vládnej koalícii odohrávali mocenské „rošády“.

Opozičná odpoveď Karasa

Karas reagoval, že ak sa chce koalícia odlíšiť, má sa pokúšať „o konsenzus najmä pri podstatných veciach“. „Musíme ľuďom ukazovať, že má zmysel zachádzať širšie. Nepozerať, že ja mám tú 76 (poslancov, pozn. red.), ja to prelomím. To je potom pachuť, ako to bolo pri Trestnom zákone. Jednoducho, tak sa veci nemajú robiť,“ povedal podpredseda KDH.

Hnutie KDH podporovalo Ivana Korčoka. Karas zagratuloval zvolenému kandidátovi, zároveň však ocenil nasadenie Korčoka, s ktorým do kandidatúry išiel. „Ja by len chcel ešte raz oceniť to, čo deklaroval Peter Pellegrini, že chce byť prezidentom všetkých. My potom budeme veľmi podrobne čítať, či to tak naozaj aj je. Budeme sa pýtať, klásť otázky a budeme naozaj chcieť, aby bol prezidentom všetkých občanov,“ povedal podpredseda Karas. Pellegrini podľa neho musí „odstrihnúť pupočnú šnúru“ od svojich materských strán. 

Záznam celého rozhovoru si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok