Maďari rozhodnú o kvótach, referendum bude osudovým pre Maďarsko aj EÚ

TA3 TASR
1.10.2016 18:48

Maďari rozhodnú o tom, či bude vláda rešpektovať migračnú politiku Európskej únie. Výsledok referenda o prerozdeľovaní utečencov môže podľa analytikov zatriasť politickými vzťahmi na starom kontinente. Prieskumy ukazujú, že väčšina Maďarov v krajine migrantov nechce.

Platné referendum by posilnilo Orbána

Počet hlasov odmietajúcich kvóty Európskej únie na prerozdelenie utečencov v nedeľňajšom referende bude vysoký, môže prekročiť až 80 percent, povedal maďarský politológ Zoltán Kiszelly. "Ťažko dnes predpovedať, či referendum bude platné. Zvyčajne k urnám nikdy nejde okolo 30-40 percent voličov. Účasť bude závisieť od toho, v akom pomere prídu voliť ľavicoví a nerozhodní voliči," konštatoval.

Ak by bol podľa jeho slov plebiscit platný a úspešný, teda ak by Maďari v ľudovom hlasovaní odmietli kvóty, poskytlo by to Orbánovi mimoriadne silný mandát. "Ale aj v prípade, ak nepríde k urnám niečo vyše 4,1 milióna voličov a referendum bude teda neplatné, počet hlasov odmietajúcich povinné prerozdeľovanie utečencov môže dosiahnuť dva, možno až tri milióny, čo by znamenalo, že by sa tak aktivizovalo množstvo ľudí aj mimo voličskej základne vládnucej strany Fidesz," zdôraznil Kiszelly, podľa ktorého to je snom každej strany, ako aj ďalším zmyslom tohto hlasovania.

Vplyv na európsku politiku

Kiszelly podotkol, že vnútropolitická súvislosť otázky utečeneckých kvót totiž je práve v tom, že Fidesz našiel tému, ktorou dokázal osloviť aj voličov mimo svojich sympatizantov. Predchádzajúcou témou, ktorou Fidesz pred štyrmi rokmi úspešne mobilizoval masy, bolo zníženie režijných nákladov domácností.

"V prípade neúspechu sa zrejme opozícia v nadchádzajúcich týždňoch sústredí na právnu neplatnosť tohto aktu, pričom ale Fidesz bude zdôrazňovať politický aspekt hlasovania. Je možné, že päťdesiatpercentná podmienka platnosti plebiscitu sa nenaplní, ale očakáva sa, že hlasov odmietajúcich kvóty bude 80-85 percent, čo bude mať v každom prípade vážny ohlas a určite bude mať vplyv aj na európsku politiku," domnieva sa politológ.

Osudové rozhodnutie pre Maďarsko

Referendum o prerozdeľovaní utečencov na základe kvót bude osudovým pre Maďarsko i Európsku úniu, uviedol v článku zverejnenom v denníku Magyar Idök predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. V nedeľu podľa jeho slov budú mnohí sledovať dianie v Maďarsku. "Budeme síce rozhodovať zdanlivo o jednoduchej otázke, v ktorej však je všetko, čo sa týka osudu Európskej únie a Maďarska," povedal premiér.

"Zdá sa, že Maďarsko sa vďaka svojej zemepisnej polohe dostáva do centra pozornosti raz za 30 rokov. Tak tomu bolo v roku 1956 i v roku 1989. Teraz je na nás, aby sme pri južných hraniciach Európy zastavili hrozbu sťahovania národov," zdôraznil Orbán, podľa ktorého je Maďarsko jedinou krajinou EÚ, v ktorej sa vláda spýtala ľudí na ich názor o prisťahovalectve.

V nadchádzajúcich mesiacoch bude podľa predsedu maďarskej vlády potrebné zabrániť Bruselu, aby presadil právne normy týkajúce sa nanútenia prisťahovalcov jednotlivým členským krajinám Únie. "Dôležitú úlohu v tom zohrajú aj krajiny Vyšehradskej štvorky, pričom na budúci rok vysvitne, akým smerom sa uberie EÚ po parlamentných voľbách vo veľkých európskych krajinách," uzavrel Orbán.

Treba viac ako 4 milióny voličov

Nedeľňajšie referendum o utečeneckých kvótach Európskej únie v Maďarsku bude platné, ak sa ho zúčastní 4.163.313 oprávnených voličov, povedala na tlačovej konferencii v Budapešti predsedníčka Národnej volebnej kancelárie Ilona Pálffyová.

Podľa agentúry MTI pripomenula, že plebiscit je v zmysle maďarských právnych noriem platný, ak vyše polovica oprávnených voličov Maďarska odovzdá platný hlas. Ľudové hlasovanie bude úspešné v prípade, ak viac ako polovica hlasujúcich voličov odpovie na položenú otázku rovnakým spôsobom. Zoznam oprávnených voličov Maďarska s počtom 8.272.625 uzatvorili v piatok, dodala predsedníčka NVI.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok