Pellegrini odchádza z Hlasu, ohrozí to existenciu strany? Prečítajte si vyjadrenia politológov

ta3/ČTK
8.4.2024 10:37

Víťazstvo Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách môže ohroziť existenciu strany Hlas-SD, ktorej bol predsedom. Do úvahy pripadá pohltenie stranou Smerom-SD, vyjadrili sa viacerí politológovia.

Pellegrini, Fico, voľby
TASR/Martin Baumann

Splynutie so Smerom?

Pellegrini chce byť nadstraníckym prezidentom. Chystá sa vzdať členstva v Hlase. "Hoci je vo vedení Hlasu viacero skúsených a talentovaných politikov, nevidím tam nikoho s vedúcimi rysmi, ako bol Peter Pellegrini. Myslím, že sa v tomto opäť naplnia slová Roberta Fica, ktorý na minuloročnom sneme strany hovoril o prekresľovaní politickej mapy Slovenska . Predpokladám, že hoci to dnes všetci predstavitelia Hlasu unisono popierajú, dôjde k pohlteniu Hlasu Smerom,“ povedal denníku Pravda politológ Miroslav Řádek.

Pellegrini či generálny manažér strany a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok popreli, že by Hlas splynul so Smerom. Tvrdili, že Hlas-SD sa stáva "prezidentskou stranou", ktorá má, naopak, šancu ďalej rásť. Pellegrini sa ujme funkcie hlavy štátu v polovici júna.

Pozrite si archívnu reportáž zo 7. 4 2024 o zvolení Petra Pellegriniho na post prezidenta:

O prípadnom splynutí Hlasu so Smerom hovoril aj politológ Radoslav Štefančík, ktorého citoval denník Sme. Za teoretickú možnosť označil scenár zachovania oboch strán, keď Fico bude svojou "politikou oslovovať občanov, ktorí by inak volili nejakú inú radikálnu stranu," a Hlas-SD bude zastávať viac proeurópske, sociálno-demokratické modernejšie postoje.

Podľa Štefančíka projekt Hlasu pripomína Stranu občianskeho porozumenia (SOP), ktorá bola v minulosti založená len preto, aby sa jej predseda Rudolf Schuster stal prezidentom. Schuster v roku 1999 vyhral prvú priamu voľbu slovenského prezidenta, v roku 2003 kongres SOP rozhodol o ukončení činnosti strany a o jej zlúčení so Smerom.

Odišli zo Smeru

Pellegrini spolu s niekoľkými kolegami opustili Smer v roku 2020 a založili Hlas, keď Ficova strana po porážke v parlamentných voľbách skončila v opozícii a jej preferencie klesli na jednocifernú hodnotu. Hlas sa potom stal najpopulárnejšou stranou. S blížiacim sa termínom minuloročných predčasných parlamentných volieb však o túto pozíciu prišiel.

Predseda parlamentu Pellegrini uviedol, že na čele Hlasu ho vystrieda niekto z užšieho vedenia strany. Novým šéfom snemovne by sa zase mala stať terajšia ministerka hospodárstva Denisa Saková alebo minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši. Obaja v minulosti boli členmi vlády za Smer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok