V areáli Záporožskej elektrárne vybuchol dron, hlási MAAE. Odborníci varujú pred nebezpečnými explóziami

7.4.2024 18:46

V areáli Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny, ktorú majú pod kontrolou ruskej jednotky, v nedeľu explodoval dron. Uviedol to šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

Záporožská elektráreň
X/TRT World Now

Odborníci varujú

Správa elektrárne dosadená ruskými okupačnými orgánmi predtým oznámila, že na území zariadenia vybuchli ukrajinské bezpilotné lietadlá. Ruská jadrová spoločnosť Rosatom neskôr podľa agentúry Reuters uviedla, že pri ukrajinskom útoku utrpeli zranení traja zamestnanci, jeden vážna.

"Odborníci MAAE dostali informáciu a výbuchu dronu v areáli Záporožskej JE. Takáto explózia zodpovedá pozorovaniam MAAE," uviedla agentúra. "Naliehavo vyzývam, aby sa upustilo od akcií, ktoré sú v rozpore so zásadami MAAE a ohrozujú jadrovú bezpečnosť," citovala potom agentúra Grossiho, ktorý nezmienil, kto za explóziou stojí.

Obavy o bezpečnosť

Od doby, keď ruské sily krátko po vpáde na Ukrajinu v roku 2022 elektráreň obsadili, panujú obavy ohľadom bezpečnosti v areáli. Elektráreň, jedna z najväčších svojho druhu v Európe, sa nachádza blízko frontovej línie a Rusko a Ukrajina sa v minulosti navzájom obviňovali z jej ostreľovania.

Kyjev nedeľňajší incident nekomentoval. Ruskú armádu predtým obvinil, že elektráreň využíva na uskladnenie vojenského vybavenia a rozmiestnila tam svojich vojakov.

Zatiaľ čo MAAE hovorí o jednom drone, okupačné vedenie elektrárne predtým uviedlo, že na jej území vybuchli ukrajinské bezpilotné lietadlá. Zasiahli podľa neho jedáleň a nákladný prístav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok