Vojna a mier. Pellegrini tvrdí, že nestrašil, držia s ním aj straníci. Ako obhajovali kampaň deň po voľbách?

ta3/Soňa Búranová//TASR
7.4.2024 20:18

Peter Pellegrini po víťazstve v prezidentských voľbách prišiel do ta3. Obhajoval svoju prezidentskú kampaň a vymedzil sa voči svojmu súperovi Ivanovi Korčokovi, s ktorým sa sa v mnohých názoroch rozchádzali. Ako ju zhodnotil spolu so svojimi straníkmi v politických reláciách deň po voľbách?

Peter Pellegrini
TASR/Martin Baumann

Vyšla mu stávka na vojnu

Moderátor Richard Dírer sa víťaza volieb v relácii V politike opýtal na predvolebnú kampaň. Podľa neho mu vyšla stávka na vojnu. Šéfa Hlasu sa opýtal, či podľa neho bolo fér, že proti svojmu súperovi Ivanovi Korčokovi vytiahol túto tému a urobil z neho kandidáta vojny.

Tieto slová použil neúspešný kandidát na tlačovej besede, keď boli zverejnené výsledky a bolo jasné, kto vyhral boj o palác.

"Ukazuje sa, že sa dá stať prezidentom tak, že budete šíriť nielen nenávisť a bičovať vášne, ale dá sa vyhrať aj tak, že z toho druhého, soka, urobíte kandidáta vojny. Toto vám nezabudnem," povedal Korčok.

Vypočujte si celé vyjadrenie Ivana Korčoka po prehre vo voľbách.

Pellegrini reagoval, že proti proti Korčokovi nevytiahol nič. "Ak som aj videl nejaké vyjadrenia vo vzťahu k nemu, tak to boli len jeho citáty. Ten človek sa k všetkým konfliktom vyjadril veľmi pozitívne. Nikto nehovoril nič iné, len citoval jeho slová. Je to človek, ktorý nikdy nemal problém so zabíjaním ľudí a ktorý sa nikdy nepostavil a nehovoril o mieri," vyhlásil V politike.

Začal hovoriť o mieri

Hovorí, že on začal hovoriť o mieri nie preto, že chcel byť lepším protikandidátom, ale preto, že verí tomu, že treba zastaviť zabíjanie a začať rokovať. Podporovať vojenský konflikt, ktorý nepriniesol žiadny výsledok, iba obete, je podľa neho absolútnou tragédiou.

Z témy mieru, pokoja a stability vyťažil Pellegrini vo svojej kampani podľa politológa Juraja Marušiaka maximum. Výsledok volieb ho neprekvapil.

Pellegrini sa v relácii obhájil aj tým, že voči Korčokovi nepoužil žiadne "praktiky". Argumentuje, že s ním išiel do diskusie, normálne sa s ním bavil a konfrontoval ho s jeho názormi, ktoré vraj menil každý druhý týždeň. "Povedať ako potenciálne najvyšší veliteľ ozbrojených síl, že nikdy nemá ísť slovenský vojak bojovať do konfliktu, ktorý sa nás netýka, alebo na Ukrajinu, bolo úplne legitímne. Aby ľudia vedeli, ako rozmýšľa budúci prezident," uviedol víťaz volieb.

Pozrite si vyjadrenie Petra Pellegriniho po víťazstve vo voľbách.

Fotka bez ukrajinskej vlajky

Richard Dírer v súvislosti s otázkou, či to bolo fér, spomenul fotku, ktorú zdieľali niektorí Pellegriniho stranícki kolegovia pred voľbami na sociálnej sieti.

"To neviem. Ja som to zaregistroval niekde, ja som to nesledoval, samozrejme. Ak išlo o ilustračnú fotku, tak nebolo rozhodujúce, akú mal na sebe vojak vlajku. Tam išlo o ilustračnú fotku, ktorá nemala znázorňovať asi konkrétneho vojaka konkrétnej armády. To si myslím, že je úplne v poriadku," vysvetlil.

Pellegrini zareagoval protiotázkou, či si Dírer myslí, že bolo fér, čo urobil v čase moratória líder Slovenska Igor Matovič, ktorý vyjadril podporu Korčokovi a ešte sa počas volebnej noci objavil v jeho centrále.

Časť relácie V politike o prezidentskej kampani si môžete pozrieť nižšie.

Reakcie v reláciách

Pellegrini prišiel v nedeľu aj do RTVS. Tvrdil, že v kampani nestrašil. "Ja som upokojil každú jednu matku a otca," vyhlásil v relácii O 5 minút 12.

Mrzí ho, že Korčok po sčítaní hlasov povedal, že mu nezabudne, že z neho urobili človeka vojny. "Treba byť chlap a treba to prijať," povedal Pellegrini. Myslí si, že zažil "škaredšie, vulgárnejšie a osobnejšie útoky" než Korčok.

V relácii verejnoprávnej televízie hovoril o kampani aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Korčok sa podľa podľa neho nedokázal preniesť cez prehru a jeho prvý príhovor nebol hodný prezidentského kandidáta. Mal sa podľa neho dištancovať od Matoviča, ktorý robil antikampaň voči Pellegrinimu. Aj on Korčokovi vyčítal, že do jeho volebného štábu prišiel Matovič. 

Je presvedčený, že Pellegriniho kampaň bola v súlade so zákonom. Transparency International Slovensko ju však označilo za netransparentnú. Šutaj Eštok na to reagoval slovami, že nezisková organizácia "robila politiku" a kampaň za Korčoka.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) sa ku kampani vyjadrila v relácii TV Markíza Na telo.

Odmieta, že bolo nekorektné použiť fotografiu ukrajinského vojaka, ako sa objíma s matkou, a odstrániť ukrajinskú vlajku na jeho ramene. "Nemali sme slovenského vojaka, ktorý by mal takýto autentický záber s matkou,“ povedala v relácii.

Vyjadrila sa, že ako matka syna nechce, aby vojenský konflikt na Ukrajine pokračoval. V Hlase apelujú na rokovanie o mieri a nesúhlasí s tým, že by vláda pomáhala Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok