Ochranka, najlepší šéfkuchári aj rozprávkový plat. Nová hlava štátu si môže užívať tieto doživotné benefity

ta3
6.4.2024 20:56

Doživotný plat ako poslanec NR SR, auto, ochranka aj asistenti. Pozreli sme sa na to, aké výhody môže využívať víťaz prezidentských volieb, a čo mu zostane do konca života.

Bratislava (402290) - 2024-04-06T204827.132.png
TASR/Jaroslav Novák

Nová hlava štátu získava k funkcii aj mnoho benefitov. Azda najlákavejším je plat, ktorý predstavuje 12-násobok priemernej mzdy (pozn. red. má teda štvornásobok platu poslanca mesačne).

K tomu prislúchajú aj paušálne náhrady, ktoré predstavujú sumu 1 327,76 eur mesačne, za čo si môže zaplatiť napríklad asistenta. Víťaz volieb tak za mesiac zarobí v hrubom okolo 18-tisíc eur.

Cesty, ochranka aj auto

Získava tiež náhrady za zahraničné cesty, ktoré súvisia s výkonom funkcie. Výška náhrad predstavuje 1,5-násobok cestovných náhrad predsedu Národnej rady, na ktorých sa uzniesol parlament.

Prezident tiež môže využívať automobil a štátnu ochranku. Služobné vozidlo môže využívať prezident aj po skončení vo funkcii, teda doživotne. Doživotne má aj právo využívať primerane zariadený byt. Túto možnosť v minulosti využil Andrej Kiska.

Doživotné výhody

V diplomatickom protokole sa píše, že hlave štátu doživotne prináleží aj oslovenie a titul prezidenta.

Keď mu mandát skončí, dostáva aj pravidelný príjem vo výške mzdy poslanca národnej rady. Poslanec za mesiac zarobí trojnásobok priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci rok.

V minulom roku bol základný plat poslanca 3 912 eur v hrubom. V prípade, že by exprezident začal vykonávať inú funkciu ústavného činiteľa, po celý čas v novej funkcii sa mu vyplácanie doživotnej mzdy pozastaví.

Najlepší šéfkuchári

Prezident má tiež nárok na široký tím asistentov a poradcov. Prezidentský palác nemá stáleho kuchára, no v budove sa nachádza plne vybavená kuchyňa, kam si prezident môže zavolať najlepších šéfkuchárov zo Slovenska, ktorí navaria pre zahraničné návštevy.

Sídlom prezidenta je Grassalkovičov palác, ktorý však slúži ako pracovisko a reprezentačná budova, nie je obytný. Prezident môže využívať napríklad aj vilu na Slavíne a lovecký zámok Javorina.

Prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá je vo funkcii do júna 2024, býva vo svojom rodinnom dome v Pezinku.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako si vláda Roberta Fica vo februári 2024 zvýšila platy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok