Tragédia v Spišskom Podhradí: Autobus zrazil mladých veriacich, hlásia tri mŕtve dievčatá a sedem zranených

ta3/Jozef Slivenský/TASR
6.4.2024 09:10 , Aktualizované: 6.4.2024 19:45

V sobotu ráno došlo v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča k tragickej nehode. Podľa polície sa autobus z neznámych príčin pohol a deti, ktoré stáli pred ním a vystupovali, sa dostali podeň. Účastníci nehody smerovali na diecézne stretnutie mládeže v Spišskom Podhradí. Aktuálne po nehode evidujú celkom troch mŕtvych a siedmich zranených, z toho je jedna osoba zranená ťažko.

Ako došlo k tragédii?

Na Diecézne stretnutie mládeže pod názvom 99+1 sa tešilo 1600 mladých ľudí. Plánovali tam nadobudnúť nové priateľstvá, zúčastniť sa na rôznych workshopoch a napokon sa aj stretnúť s biskupom Františkom Trstenským. Účastníci sa práve schádzali, keď sa jeden z už stojacich autobusov z neznámych príčin pohol.

Narazil do skupiny mladých ľudí, ktorých práve priviezol. Dve dievčatá na prahu dospelosti, zhodou okolností sesternice, zomreli na mieste. Hasiči museli ich telá spod autobusu vyprostiť. 

“Použili sme hydralické vankúše na prvotné zdvihnutie a potom následne ešte hydraulické rozpínacie kliešte," opísal priebeh záchrannej akcie Adrián Mifkovič, prezident HaZZ.

“Prišli sa pozrieť, kde by mohli študovať, ďalej pokračovať v živote. A stane sa taká nešťastná nehoda. Je to veľmi smutné,” hovorí veriaca Michaela Šimková.

Na mieste bol aj štáb ta3. Situáciu naďalej monitorujeme a aktualizujeme. Podľa zdroja ta3 by nehoda mala byť spôsobená nezatiahnutou ručnou brzdou.

Mladí ľudia v nemocniciach

O život ďalšieho dievčaťa záchranári dlho usilovali. Podarilo sa im obnoviť krvný obeh a vrtuľníkom pacientku previezli do spišskonovoveskej nemocnice. Tam však zakrátko podľahla.

Ďalšie ťažko zranené 15-ročné dievča odviezol druhý záchranársky vrtuľník. Je po operácii v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v stabilizovanom stave. Potvrdila to vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová.

"Je po operačnom zákroku a v stabilizovanom stave," uviedla. Pacientka je hospitalizovaná na jednotke intenzívnej starostlivosti na klinike úrazovej chirurgie UNLP.

Na mieste zasahovali štyri záchranárske vozidlá a dva vrtuľníky. Cesta je neprejazdná. Polícia je na mieste a nehodu dokumentuje.

Do nemocníc v Levoči, Prešove, Krompachoch, Spišskej Novej Vsi a Košiciach boli transportovaní viacerí mladí ľudia vo veku od 14 do 17 rokov s otvorenými ranami či polytraumami a zlomeninou.

Vyjadrenie prezidentky a biskupa

Po splnení občianskej povinnosti a voľbe nového prezidenta Slovenskej republiky sa k tragédii vyjadrila prezidentka Zuzana Čaputová. „Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým obetí a vyjadriť účasť všetkým zraneným. Je mi to nesmierne ľúto a myslím na všetkých, ktorých sa to týka," uviedla.

K tragédii sa vyjadril aj biskup Trstenský. „Pán zmenil naše pripravované chvály pri stretnutí mladých na obrovský zármutok a bolesť. Teraz som v kaplnke biskupského úradu a plačem z úmrtia mladých ľudí pri nešťastnej udalosti na parkovisku. Priatelia, toto veľké nešťastie ma nesmierne zasiahlo. Podujatie a program sme zrušili. Bude iba adorácia a svätá omša. Myslím na rodičov a rodiny. Ani si neviem predstaviť ich bolesť a žiaľ. Prosím vás všetkých, modlíme sa všetci. Všetci!," povedal.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska, košický arcibiskup metropolita Bernard Bober, bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský i prešovský arcibiskup metropolita Jonáš Maxim uviedli, že sa budú modliť za obete i zranených. K modlitbe vyzvali aj ďalších ľudí.

Pozrite si Trstenského vyjadrenie pre médiá:

Vyjadrenie sústrasti

„Veľmi ťažko sa mi hľadajú slová, pretože som sa pred chvíľou rozprával s dvoma otcami obetí, je to moja prvá tlačová konferencia pri takejto nepríjemnej udalosti. Vyhasli tu tri mladé životy, troch mladých dievčat, ktoré smerovali na kresťanské podujatie, kde prišli sláviť a skončilo sa to takto tragicky. Ako otec si neviem predstaviť ten smútok, ktorý prežíva blízka rodina obetí,“ skonštatoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

"Táto udalosť nami hlboko otriasla a je nám to nesmierne ľúto. Pozostalým obetí vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Zraneným prajeme veľa síl a skoré uzdravenie," informoval Prešovský samosprávny kraj.

„Veľmi ma zasiahla správa o tragédii v Spišskom Podhradí. Je mi to ľúto, lebo sa táto tragédia stala mladým ľuďom, ktorí smerovali na radostné stretnutie mladých s novým otcom biskupom Františkom. Všetkým pozostalým a ich rodinám vyjadrujem úprimnú sústrasť, som s nimi v ich žiali. Všetkým zraneným prajem veľa síl a skoré uzdravenie,” povedal predseda KDH Milan Majerský.

Pozrite si živý vstup priamo z miesta, keď boli informácie o dvoch obetiach, a následnú reportáž.

Politici reagujú

Tragédia mladých ľudí pri Spišskej Kapitule je podľa premiéra Roberta Fica ďalším dôkazom, aké nešťastie môže spôsobiť ľudská nedbalosť. Vyzval, aby boli ľudia v mysli s rodinami mladých dievčat, ktoré nešťastie neprežili a držali palce raneným a lekárom, aby to zvládli. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Hovoril som s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom, ktorý mi poskytol potrebné informácie o nehode, ako aj o priebehu zásahu záchranných jednotiek," dodal premiér.

Ľútosť nad obeťami nehody vyjadril aj minister školstva Tomáš Drucker. Zraneným praje skoré uzdravenie. Rovnako sa vyjadrili aj minister financií Ladislav Kamenický, šéf agrorezortu Richard Takáč, ministerka hospodárstva Denisa Saková, minister práce Erik Tomáš. Pridali sa aj kandidáti na prezidenta SR Peter Pellegrini a Ivan Korčok.

Podpredseda parlamentu a líder PS Michal Šimečka verí, že počet obetí tohto nešťastia sa už nebude zvyšovať. Tiež vyjadril úprimnú sústrasť ich rodinám a blízkym.

Do Spišského Podhradia prišiel minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Pozrite si, ako pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť.

Oficiálne stanovisko k nehode autobusu od Petry Klimešovej, hovorkyne Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR, si môžete prečítať nižšie.

„V ranných hodinách sme prijali informáciu o nehode, pri ktorej mal autobus zraziť niekoľko osôb. Na miesto sme okamžite vyslali štyri pozemné ambulancie a dva záchranárske vrtuľníky. Záchranári na mieste ošetrili osem pacientov a dve ženy vo veku 17 a 18 rokov, žiaľ, utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom. Najťažšie zranenia utrpela 17-ročná žena, ktorá bola s polytraumou po resuscitácii transportovaná do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, 15-ročná žena, ktorú záchranári previezli do nemocnice v Košiciach s polytraumou, a tiež 16-ročný muž s poranením hlavy, brucha, drieku a panvy.“

Pozrite si videá, ktoré po nehode nakrútil redaktor Jozef Slivenský.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok