Kauza únosu vietnamského občana: NAKA obvinila osem ľudí. Je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca

ta3/čtk
5.4.2024 22:13 , Aktualizované: 6.4.2024 08:31

V kauze únosu vietnamského občana, ktorého uniesli na palube slovenského vládneho špeciálu, nastal posun. Národná kriminálna agentúra (NAKA) vzniesla obvinenia voči ôsmim osobám, informuje Denník N. Medzi obvinenými je aj bývalý poradca premiéra Roberta Fica Quang Le Hong.

Unesený Vietnamec
Profimedia
Policajti v roku 2018 vedú uneseného Trinh Xuan Thanha na súd vo vietnamskom Hanoji

Čo sa vtedy stalo?

Podnikateľ a bývalý komunistický funkcionár Trinh Xuan Thanh bol unesený za bieleho dňa z centra Berlína spoločne s jednou ženou, ktorá ho sprevádzala. Neskôr sa objavil vo Vietname, kde bol odsúdený na doživotný trest za spreneveru.

Hanoj tvrdí, že sa podnikateľ a funkcionár, ktorý predtým v Nemecku usiloval o azyl, do krajiny vrátil dobrovoľne. Denník N napísal, že nemecké súdy vyniesli v kauze už dva právoplatné odsudzujúce rozsudky.

Podľa portálu sa únoscovia s Thanhom presunuli cez Česko do Bratislavy, kde svoje autá zaparkovali pri vládnom hoteli.

Tam sa v tom čase, za tretej vlády terajšieho slovenského premiéra Fica, konala narýchlo zvolaná schôdzka slovenskej a vietnamskej delegácie pod vedením ministrov vnútra oboch krajín.

Zmenil si občianstvo

Vietnamská delegácia sa následne presunula na bratislavské letisko, odkiaľ odletela slovenským vládnym lietadlom do Moskvy. Denník napísal, že na palube leteckého špeciálu bol aj unesený podnikateľ.

Podľa Denníka N schôdzku delegácií v Bratislave mal na starosti vtedajší Ficov poradca vietnamského pôvodu Quang Le Hong, ktorý už mal slovenské občianstvo a ktorý je medzi obvinenými. Polícii sa ho nepodarilo zastihnúť, teraz je občanom Nigérie.

Bratislava vedomé zapojenie do zavlečenia Vietnamca v minulosti odmietla. Slovenskí politici vtedy však pripúšťali možnosť, že Vietnamci zneužili slovenskú pohostinnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok