V školách bez mobilov. Pozrite si, v ktorých ročníkoch budú úplne zakázané a kde platia výnimky

ta3/TASR/Nikola Detáriová, Marko Trusina
4.4.2024 11:52 , Aktualizované: 4.4.2024 18:34

Rezort školstva navrhol zákaz používania mobilných telefónov na základných školách. Informoval o tom na tlačovej besede minister Tomáš Drucker. Cieľom zákazu nie je odstránenie digitálnych technológií zo škôl, ale ich premyslené a rozumné využívanie.

Alarmujúce dáta

Rezort tak reaguje na alarmujúce informácie a dáta o nepriaznivom vplyve mobilov na výsledky a duševnú pohodu žiakov a žiačok. 

Navrhovaný zákaz, ktorý je inšpirovaný britskými odporúčaniami, bude zahŕňať nasledujúce pravidlá pre základné školy.

  • V 1. až 3. ročníku základnej školy bude platiť úplný zákaz používania mobilných telefónov počas vyučovania, prestávok a v priestore školy,
  • od 4. ročníka bude mať zákaz výnimku v prípade, ak si používanie mobilného telefónu vyžaduje štátny vzdelávací program,
  • od 6. ročníka bude mať zákaz výnimku v prípade, ak to vyžaduje štátny vzdelávací program, alebo o výnimke rozhodne učiteľ pre potreby vzdelávania.

Horšie sústredenie

"Podľa výskumov OECD deti v neregulovanom prostredí používania mobilných telefónov majú preukázateľne horšie sústredenie na vyučovaní a v konečnom dôsledku aj výsledky vo vzdelávaní. Deti navyše trpia nervozitou, čo zhoršuje aj ich schopnosť učiť sa," uviedol Drucker.

Rezort podľa jeho slov návrhom reaguje na alarmujúce informácie a dáta o nepriaznivom vplyve mobilov na výsledky a duševnú pohodu žiakov. Poukázal aj na príklady z iných krajín, ktoré v poslednom období zaviedli podobné opatrenia, ako Veľká Británia, Francúzsko či Švédsko.

Moderné vybavenia tried

Ako avizoval, štát v najbližších rokoch investuje dve stovky miliónov eur do moderného vybavenia tried. "Pripravujeme veľké investície do digitálnych technológií na základných aj stredných školách z Plánu obnovy a odolnosti SR, ale tak, aby na školách prinášali tieto digitálne technológie jasné zlepšenia v procese vyučovania a nerozptyľovali deti," poukázal Drucker.

V tomto duchu ministerstvo školstva pripraví zmenu zákona a vyhlášku, ktorá reguláciu podrobnejšie upraví. Rezort tiež poskytne školám podrobné usmernenia a podporu pri implementácii nových pravidiel.

"Regulácia používania mobilných telefónov neznamená ťaženie proti používaniu digitálnych technológií, ale vytváranie priaznivého prostredia pre vzdelávanie detí. Štát v najbližších rokoch investuje dve stovky miliónov eur do moderného vybavenia tried," zdôraznil Drucker.

Pozrite si celú tlačovú besedu Tomáša Druckera o zákaze mobilov na základných školách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok