Rokovanie výboru pre životné prostredie sa nepodarilo otvoriť. Opozícia kritizuje koalíciu

3.4.2024 10:00 , Aktualizované: 3.4.2024 11:32

V parlamente mal v stredu rokovať výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Ten sa však nepodarilo otvoriť.

Mimoriadny výbor bol zvolaný na základe písomnej žiadosti jednej tretiny poslancov výboru. Na otvorenie rokovania je potrebná nadpolovičná väčšina poslancov výboru. Z 12 poslancov sa však dnes zišlo len šesť vrátane predsedu Huliaka.

Meškajúce dotácie

"Napriek tomu, že farmári sú pre meškajúce dotácie v existenčnom ohrození, koalícia ani len neotvorila mimoriadny výbor, aby sa o probléme mohlo diskutovať," uviedla podpredsedníčka agrovýboru Tamara Stohlová (PS).

Podľa poslanca PS a člena výboru Michala Saba chceli na mimoriadnej schôdzi výboru iniciovať poslanecký prieskum v PPA.

"Pôdohospodárska platobná agentúra môže za to, že naše poľnohospodárstvo sa dostalo do najkritickejšej situácie od vstupu do Európskej únie. Aj o tomto sme sa mohli dozvedieť viac na poslaneckom prieskume v PPA, ktorý sme chceli na mimoriadnej schôdzi iniciovať," uviedol Sabo s tým, že o poslanecký prieskum požiadajú parlament pri otvorení najbližšej schôdze.

Platby pre poľnohospodárov

PPA v utorok (2. 4.) informovala, že celkový objem vydaných rozhodnutí o priamych platbách pre poľnohospodárov vrátane záloh prekročil 266 miliónov eur. Z toho je 224 miliónov eur už priamo na účtoch poľnohospodárov.

Oneskorené vyplácanie priamych platieb v porovnaní s minulými rokmi vzniklo podľa PPA v dôsledku nepripravenosti agentúry na novú spoločnú poľnohospodársku politiku. "Všetky platby oprávneným žiadateľom však budú vyplatené v čo najskoršom možnom termíne," uviedol v utorok generálny riaditeľ PPA Marek Čepko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok