Rusi vraj v Sýrii zabíjajú vo veľkom, Západ odsúdil barbarské nálety

TA3 TASR
30.9.2016 10:36

Vyše 9-tisíc ľudí podľa expertov zahynulo vo vojnou zmietanej Sýrii počas ruských náletov. Angela Merkelová i Barack Obama ich odsúdili ako barbarské. Rusko však varuje pred prípadným prerušením spolupráce s Moskvou.

9364 obetí náletov

Počas už rok trvajúcich ruských náletov bolo v Sýrii zabitých vyše 9000 ľudí, oznámila organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii, ktorá monitoruje sýrsku občiansku vojnu.     

Medzi mŕtvymi sa nachádzajú civilisti i bojovníci, vrátane militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát a z frakcie teroristickej siete al-Káida, dodalo SOHR. Vlani 30. septembra Rusko začalo letecké útoky, ktorými podporuje armádu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a rovnováhu síl obracia práve v prospech Asada, pripomína agentúra AP.     

Opoziční aktivisti obviňujú Rusko z najnovšej vzdušnej ofenzívy proti štvrtiam severosýrskeho mesta Aleppo, ktoré majú pod kontrolou povstalci - pri týchto náletoch za posledné dva týždne zahynulo už viac ako 200 civilistov a zničených bolo množstvo budov, upozornili aktivisti. SOHR prinieslo informáciu, že nálety zabili za posledný rok celkovo 9364 ľudí.

Telefonovala aj s Putinom

Americký prezident Obama a nemecká kancelárka Merkelová dôrazne odsúdili a za "barbarské" označili nálety Ruska a sýrskeho režimu vo východnej časti mesta Aleppo. Obama a Merkelová sa počas telefonického rozhovoru zhodli aj na tom, že sýrsky režim nesie "osobitnú zodpovednosť" za ukončenie bojov a tiež poskytnutie prístupu do obliehaných a ťažko dostupných oblastí ležiacich v Sýrii.      

Merkelová sa o situácii v Sýrii vo štvrtok telefonicky rozprávala aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a tiež tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.      

S Putinom sa kancelárka zhodla na potrebe pokračovať v medzinárodnom úsilí o dosiahnutie mieru v Sýrii. S Erdoganom zase podľa slov svojho hovorcu Steffena Seiberta zdieľala Merkelová názor, že Rusko nesie "osobitnú zodpovednosť za upokojenie násilia a tým aj za to, aby politický proces dostal ešte vôbec nejakú šancu".

Darček pre teroristov?

Ruské ministerstvo zahraničných vecí opätovne varovalo USA pred avizovaným prerušením spolupráce s Moskvou pri riešení konfliktu v Sýrii, čím chce Washington odpovedať na smrtiace útoky Ruska v meste Aleppo.     

Hovorkyňa Maria Zacharovová sa podľa agentúry AP vyjadrila prostredníctvom sociálnej siete Facebook, že takýto krok by bol najlepším "darčekom pre teroristov" a znamenal by, že "Biely dom si vzal týchto militantov pod svoje krídla".     

Americký rezort diplomacie oznámil, že minister John Kerry telefonicky informoval svojho ruského rezortného partnera Sergeja Lavrova o chystanom "prerušení dvojstrannej americko-ruskej spolupráce ohľadne Sýrie" v prípade, že druhá strana "okamžite nepodnikne kroky zamerané na ukončenie útokov na Aleppo".      

Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Sergej Riabkov to označil za "vydieranie". Kerry však potvrdil, že dialóg medzi Washingtonom a Moskvou je "na pokraji" stroskotania. Rokovania s Ruskom podľa neho nemajú zmysel, pokiaľ lietadlá sýrskej a ruskej armády bombardujú časti Aleppa ovládané povstalcami. "Sme na pokraji pozastavenia tejto diskusie, pretože je iracionálna v kontexte takéhoto bombardovania," povedal Kerry počas svojho vystúpenia na pôde organizácie Atlantická rada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok