Podozrievali ho, že mal spojitosť s útokom v Moskve. Čečenca, ktorý pracoval na stavbe, zrejme v cele umučili

2.4.2024 20:38

Čečenec Aschab Uspanov, ktorého ruská polícia zadržala v noci po teroristickom útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy, prišiel o život na policajnej strážnici. Pravdepodobne ho umučili, napísal s odvolaním sa na informácie zo sociálnych sietí ruský spravodajský portál Novaja gazeta Jeurópa.

Russia_Shooting209929.jpg
Foto: TASR/AP

Nešťastná náhoda

Na sociálnej sieti sa objavili zábery zachytávajúce telo so zjavnými stopami bitky. Bezpečnostné zložky sa doteraz k prípadu nevyjadrili, dodal portál, ktorý pôsobí z lotyšského exilu.

O tom, že Uspanov zomrel na policajnej strážnici niekoľko hodín po zatknutí, informoval tiež server Agentúra. Tomu smrť svojho syna oznámila Taisa Uspanovová. Podľa jej verzie Uspanova zadržali policajti, keď bol na ceste k manželke, ktorej ešte dvakrát zavolal mobilom.

Druhýkrát ju žiadal, aby za ním prišla na políciu, a uviedol, že bol na policajtov hrubý. Keď žena za dve hodiny prišla, policajti jej povedali, že jej muž „už nie je“. Keď sa čudovala, ako je to možné, keď s ním pred chvíľou hovorila, policajt podľa Uspanovej matky odvetil: „Hovorila si, ale už nebudeš.“

Uspanov, ktorý mal asi 30 rokov a v ruskej metropole pracoval na stavbe, sa vracal z práce domov. Pri čakaní na autobus sa na neho na zastávke vrhli neznámi zamaskovaní muži, ktorým sa prirodzene bránil.

Až následne vyšlo najavo, že ide o príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí Čečenca zadržali pre podozrenie z účasti na teroristickom útoku, uviedla Novaja gazeta Jeurópa. Portál sa pritom odvoláva na zakázanú čečenskú organizáciu Národné hnutie Adat, podľa ktorej bol Uspanov známy tiež pod menom Aschab Kasujev.

Po zatknutí ho mučili, zlomili mu štyri rebrá a stavec, na tele všade zostali modriny a na krku stopy po dusení. Po niekoľkých hodinách mučenia zatknutý zomrel, tvrdí Adat, podľa ktorého sa polícia snaží vyšetrovanie smrti zamiesť pod koberec ako „nešťastnú náhodu“, prípadne Uspanova označiť ako teroristu. Jeho príbuzní ho pochovali v Čečensku.

Šéf ruskej tajnej služby FSB deň po útoku v Krasnogorsku z 22. marca hovoril o zadržaní jedenástich podozrivých, vrátane štyroch predpokladaných páchateľov.

Až doteraz sa desať obvinených ocitlo pred súdom, ktorý ich vzal do väzby.

Štyria predpokladaní útočníci boli pred súd podľa médií predvedení so zjavnými stopami mučenia, k čomu sa hovorca Kremľa odmietol vyjadriť.

Umučený Čečenec bol podľa portálu možno práve jedenástym podozrivým.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok