Je nájomné bývanie záchrana pre mladých ľudí? Experti radia, ako mať kľud na dôchodku

3.4.2024 09:36

Rozmýšľate, či ísť do nájmu, alebo radšej vybavovať hypotéku? Sektor nájomného bývania na Slovensku veľmi nefunguje. Odborníci na konferencii televízie ta3 Investičné príležitosti do nehnuteľností radia, podľa akého kľúča sa rozhodovať.

Rastúce úrokové sadzby na hypotékach ovplyvňujú aj realitný trh, poukázali na to developeri
SITA/Tomáš Benedikovič

Investičný riaditeľ fondu firemného nástupníctva ADAX David Fogad konštatoval na úvod konferencie, že nájomné bývanie má na Slovensku ešte kam rásť. „Má kam rásť, pretože samozrejme rastie z nízkeho základu,“ povedal.

Pri porovnávaní nájomného bývania a vlastníctva nehnuteľností sa podľa neho zabúda na dôchodok. „V Čechách a na Slovensku máme dôchodkový systém, ktorý nie je nastavený a nikdy nebude nastavený tak, aby bol schopný financovať nájomné bývanie. Keď si vezmete priemernú výšku dôchodku v Čechách a na Slovensku, tak dôchodok rovná sa zhruba tržný nájom, dokonca možno aj menej. To znamená, že my tu máme jediné šťastie, že naši dôchodcovia žijú vo vlastnom bývaní, pretože inak by sa dôchodkový systém absolútne zrútil,“ myslí si.

Pre mladých ľudí je preto najlepšie vlastniť byt, pretože keď nebudú mať na dôchodok našetrené a budú v nájme, tak budú mať problém. „Ocitnem sa v situácii, že zaplatím nájom a nemám čo jesť. To je holá realita a dôchodkový systém sa rúti tam, kam sa rúti, nerobí sa s tým samozrejme nič, pretože nikto na to nemá odvahu. Pokiaľ pôjdem na dôchodok s tým, že mám splatenú hypotéku a platím len energie a nejaký fond opráv, tak nejak prežijem aj z toho štátneho dôchodku, ale keď som v nájme, tak to je obrovský problém,“ dodal.

Nájom vs hypotéka

Ondřej Majer, partner Havel&Partners uviedol, že na Slovensku aj v Česku riešime v podstate ten istý problém a to nedostatok bytov, vysoké ceny nehnuteľností. To vedie k tomu, že človek, ktorý je na začiatku svojej profesionálnej dráhy nedokáže dosiahnuť na bývanie v podobnom štandarde, aký mali jeho rodičia.

Partner BDO Andrej Kvasnička informoval, že celý projekt so štátom podporovaného nájomného bývania zostal visieť na Európskej komisii. „Súčasný stav je taký, že Komisia dostala odpovede na svoje otázky aj s nejakou argumentáciou, prečo táto štátna pomoc je zlučiteľná s európskym trhom a momentálne je to na Európskej komisie a uvidíme, ako sa to bude ďalej vyvíjať,“ priznal.

Informoval o prieskume, ktorý robila ich spoločnosť. Témou bolo, kedy sa ľudia rozhodnú uprednostniť nájom pred hypotékou. „Tá hranica na Slovensku nám vyšla v tom prieskume, že ak je to už od 100 eur, tak sa ľudia začínajú preklápať do nájomného bývania, pričom tá hranica toho zásadného preklopenia bola od 200 eur. To znamená, že v prípade rozdielu 200 eur mesačne začnú ľudia uprednostňovať nájomné bývanie,“ povedal.

Prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Palenčár takisto konštatoval, že sektor nájomného bývania je na Slovensku veľmi nízky. „Hovorí sa o tom, že sme konzervatívni. Slováci chcú vlastniť, ale druhá vec, čo je oveľa dôležitejšia, sú ekonomické faktory. Keď chodím medzi mladých ľudí prednášať, vždy sa pýtam, tak nájom verzus kúpa a jednoznačne kúpa. Prečo? Pretože rozdiel medzi nájmom a splátkou hypotéky nie je tak zásadný, aby človek vstúpil do nájomného sektora,“ povedal.

Pripúšťa, že nájomný vzťah je flexibilnejší, keď sa ale pozrieme na právne istoty nájomcu, tak sú podľa neho veľmi nízke a chýbajú ochranné mechanizmy. „Napríklad keď prídem o prácu, keď som chorý a podobne, čo v zahraničí funguje, tak z tohto dôvodu nemám potrebu byť celý život v nájme a naozaj smerujem k tomu, že si nehnuteľnosť kúpim. Splátka hypotéky verzus nájom je porovnateľná aj v súčasnej situácii vyšších úrokových sadzieb. Pokiaľ by rozdiel medzi nájmom a splátkou hypotéky bol na úrovni 30 a viac percent a zároveň by tu nájomcovia mali také právne istoty, ktoré im umožnia byť dlhodobo v nájomnom vzťahu, tak som presvedčený, že sa zvýši podiel nájomného bývania,“ uviedol. 

So zvýšenou ochranou nájomníkov naopak nesúhlasí Ondřej Majer. „Myslím si, že to je spojená nádoba. Čím zvýšim ochranu pre nájomníkov, tým znížim motiváciu pre investorov a developerov stavať byty pre účely nájmu,“ konštatoval.

Palenčár reagoval, že nájomcovia sú v zlej pozícii, ale súhlasí s tým, že by na to nemal doplácať prenajímateľ. „Potrebujeme, aby štát do tohto vstúpil a prevzal na seba niektoré záruky, aby nájomca mal komfort v tom nájomnom vzťahu,“ dodal.

David Fogad uviedol, že u našich západných susedov už dávno neplatí, že hypotéka sa zhruba rovná výške nájmu. V Prahe už podľa neho nie je nič neobvyklé, ak je splátka hypotéky dvojnásobná k výške nájmu. Mladí ľudia v jeho okolí preto uprednostňujú nájom, aj keď by si vzhľadom na svoje príjmy mohli dovoliť aj kúpu nehnuteľnosti. Ušetrené peniaze investujú, aby si vykompenzovali dôchodkový pilier.

 

Vo videu sa dozviete, prečo nájomné byty nie sú lacné a kedy ísť do nájmu a kedy už riešiť hypotéku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok