Tarabov status o RTVS spustil vlnu kritiky na známu herečku. Inštitút ľudských práv reaguje trestným oznámením

2.4.2024 11:37

Minister životného prostredia Tomáš Taraba uverejnil status, v ktorom sa obul do vedenia a obsahu RTVS. Nepáčil sa mu článok o herečke Zuzane Fialovej, ktorý podľa neho web verejnoprávnej televízie zverejnil počas Veľkej noci. Herečka sa po jeho vyjadrení stala terčom nenávistných správ a komentárov.

Taraba a Fialova
Foto: TAS/Jkub Kotian/Marko Erd
Minister životného prostredia Tomáš Taraba a herečka Zuzana Fialová

Tarabov status

Taraba v pondelok (1. 4.) na Facebooku uverejnil status, v ktorom uviedol, že počas najväčších kresťanských sviatkov RTVS zdieľa "duchaplný príbeh" o Zuzane Fialovej namiesto obsahu o sviatkoch.

Podľa Tarabu ide o znak toho, že "RTVS pod vedením súčasného vedenia je bezduchý brak odtrhnutý od slovenskej reality". Dodal, že verejnoprávne médium si nezaslúži od ľudí "ani cent".

Veľkonočným sviatkom televízia vyčlenila výraznú časť priestoru vo vysielaní aj na webe. Článok bol uverejnený ešte 27. marca ako upútavka k relácii Hit roka v rubrike Tipy z programu, ozrejmil portál omediach.com.

Zastali sa herečky

Herečka za vzniknutú situáciu de facto nemôže. Napriek tomu sa voči nej pre slová ministra spustila nenávistná vlna kritiky. Fialovej sa zastali mnohé osobnosti na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

"Vyjadrujeme podporu a solidaritu herečke Zuzane Fialovej, ktorá sa po statuse člena vlády kritizujúcom RTVS stala objektom verbálnych útokov na sociálnych sieťach. Ponižujúce komentáre spôsobujú bolesť aj opodstatnené obavy o bezpečnosť. Na takéto konanie neexistuje ospravedlnenie a dôrazne ho odsudzujeme," napísala hlava štátu v pondelok na sociálnej sieti.

Okrem prezidentky sa herečky tiež zastali viaceré osobnosti.

Prezidentkin status na Facebooku okomentovala aj sama herečka. "Ďakujem Vám pani prezidentka. Ďakujem vám podpísané dámy a páni. Veľmi si to vážim. Pravda a láska nakoniec vždy zvíťazia nad lžou a nenávisťou," napísala do komentára Fialová.

Trestné oznámenie na ministra

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv podala v utorok ráno na Generálnej prokuratúre proti ministrovi trestné oznámenie. Dôvodom je spomínaný Tarabov príspevok na sociálnej sieti.

“Člen vlády sa na sociálnej sieti dopustil verbálneho útoku a ponižujúcim spôsobom sa vyjadroval o známej herečke. Nepochybne preto, že sa netají svojimi politickými názormi, ktoré sú opačné ako tie ministrove. Odsudzujeme vyjadrenia Tomáša Tarabu a aj spôsob, akým ich formuloval, a vyjadrujeme solidaritu so Zuzanou Fialovou. Člen vlády, ktorý získal mandát v demokratických voľbách, by nemal svoje postavenie zneužívať na šírenie nenávisti. Nie je ministrom len svojich voličov a voličiek, ale všetkých občanov a občianky a podľa toho by sa mal správať,” uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Pozrite si archívnu reportáž z februára 2024 o pribúdajúcich nenávistných komentároch:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok