Po zámene pacientiek v českej nemocnici jedna potratila. Má nárok na odškodné a kto fatálne pochybil?

Prípad, ktorý otriasol nielen Českom, ale aj Slovenskom. Po zámene pri zákrokoch dvoch žien v nemocnici jedna z nich potratila. CNN Prima NEWS píše o tom, ako mohlo k chybe dôjsť, čomu čelí personál vinný z pochybenia a aké odškodné by mohla žena dostať.

Nemocnica Bulovka
Foto: X/André GAP

Incident sa mal stať v pondelok 25. marca vo Fakultnej nemocnici Bulovka. 

Obe ženy ázijského pôvodu boli v nemocnici, keď personál zavolal meno jednej z nich. Tá však v tej chvíli nebola v čakárni a na jej meno reagovala druhá žena, uviedol pre CNN Prima NEWS prednosta gynekologicko-pôrodnickej kliniky Michal Zikán.

Fatálne následky

"Keď bola jedna z týchto dvoch pacientiek oslovená cudzím menom, súhlasne prikývla, vstala a spolu so sestrou odišla do ambulancie. Tam jej opísali všetky ďalšie kroky pred samotnou operáciou. Z jej prejavu sa zdalo, že všetkým informáciám rozumie a chápe ich. Ochotne podpísala aj dokumentáciu s menom iného pacienta, ktorú jej partner tiež prešiel. Rovnako ochotne sa nechala pripraviť na operáciu a odviezť na operačnú sálu. Keď ju anestéziológ pred operáciou zavolal na operačnej sále menom, opäť prikývla," povedal zdroj pre CNN Prima NEWS.

Následky zákroku boli fatálne. Žena podstúpila kyretáž, ktorá sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale môže sa použiť aj na ukončenie tehotenstva.

Došlo k závažnému porušeniu pravidiel

Hovorkyňa nemocnice Bulovky Eva Stolejda Libigerová sa podľa českého webu vyjadrila, že podľa doterajších zistení došlo k závažnému porušeniu a nedodržaniu interných predpisov zo strany príslušných zamestnancov, ktorí začali operáciu nesprávne identifikovaného pacienta. Zamestnanci, ktorých sa tento incident týka, sú postavení mimo službu.

Vyšetrovanie určí, či k zámene došlo chybou personálu, ale podľa advokátky Dagmar Raupachovej mal personál pri podpise informovaného súhlasu vidieť, že pacientka jeho obsahu úplne nerozumie.

"Tam mali zvoliť iný postup, buď ďalšie vysvetľovanie, kým si lekár nebol istý, že pacientka rozumie, alebo zavolať tlmočníka," poznamenala advokátka. 

Vyhrážky embargom?

Podľa nemenovaného zdroja uvalil riaditeľ nemocnice informačné embargo a hrozí zamestnancom výpoveďou. Hovorkyňa nemocnice tieto správy poprela.

Zranená žena je aj naďalej pacientkou nemocnice. "Máme naplánovanú kontrolu. Dôležité je, že jej tento zákrok nezabráni v ďalšom tehotenstve," opísal Zikan.

Dodal, že nemocnica so ženou od prvých chvíľ otvorene komunikuje. "Aj s pomocou prekladateľa, aby sme nemuseli nič vysvetľovať. Ponúkli sme psychologickú pomoc aj inú pomoc vrátane právnej podpory," dodal.

Ide o trestný čin

Podľa právničky Kláry Slámovej ide o trestný čin. "Tento fatálny následok a konanie je, samozrejme, trestným činom. Zákon hovorí o tom, že by malo ísť o ťažké ublíženie na zdraví," uviedla Slámová pre český spravodajský web. O začatí trestného stíhania informovali aj policajti.

"Na základe novozískaných informácií kriminalisti začali trestné stíhanie vo veci pre podozrenie zo spáchania trestného činu ublíženia na zdraví z nedbanlivosti," napísala polícia.

Odškodné môže byť v miliónoch

Nemocnica pacientke vyjadrila ľútosť a verejne sa ospravedlnila. "Ubezpečili sme ju, že urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme čo najviac zmiernili škody a tiež ju odškodnili," povedala hovorkyňa.

Odškodné môže byť v tomto prípade vysoké. Právnička Slámová si myslí, že by mohlo ísť o čiastku v miliónoch českých korún. Podľa odborníka na zdravotnícke právo Ondřeja Dostála bude odškodnenie vychádzať od metodického čísla 10 miliónov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok