FOTO: Najväčšie protesty od začiatku vojny. Vyše 100-tisíc Izraelčanov vyjadrilo svoj nesúhlas s Netanjahuovou vládou

1.4.2024 10:22 , Aktualizované: 1.4.2024 22:06

V Jeruzaleme sa v nedeľu zišli desaťtisíce ľudí na demonštrácii proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua. Protestujúci žiadali vypísanie nových volieb, vyzývali na prepustenie rukojemníkov unesených palestínskym hnutím Hamas a protestovali proti výnimkám z vojenskej služby pre ultraortodoxných židov, informovala agentúra Reuters.

Podľa organizátorov sa na proteste zhromaždilo vyše 100-tisíc ľudí, uviedol web The Times of Israel (ToI). Agentúra AP aj niektoré izraelské médiá napísali, že ide o najväčšiu demonštráciu od začiatku vojny Izraela s Hamasom v októbri minulého roka.

Vojenská služba

Demonštranti pred izraelským parlamentom vyzývali na vypísanie nových volieb. Požadovali tiež rovnomernejšie rozdelenie bremena vojenskej služby medzi populáciu, píše Reuters. Za spravodlivejšie rozdelenie tohto bremena sa v nedeľu podľa agentúry DPA vyslovil tiež premiér Netanjahu. Vyhlásil ale, že vojna s Hamasom vláde zabránila prijať v potrebnej lehote zákon, ktorý by túto otázku riešil.

Od pondelka sa podľa dočasného nariadenia Najvyššieho súdu zrušia štátne príspevky pre ultraortodoxných mužov vo veku stanovenom pre vojenskú službu. Na základe rozhodnutia generálnej prokurátorky bude armáda od tohto dňa povinná odvádzať ultraortodoxných študentov, ktorí doteraz väčšinou mali výnimku. Podľa médií sa to týka viac ako 60-tisíc mužov.

Silne veriaci politici nové nariadenia ostro kritizovali. Podľa pozorovateľov by spor okolo tejto otázky mohol ohroziť Netanjahuovu koaličnú vládu, ktorá sa opiera tiež o ultraortodoxné zoskupenie.

Žiadali prepustenie rukojemníkov

Platnosť zákonnej úpravy, ktorá väčšine ultraortodoxných mužov umožňovala vyhnúť sa vojenskej službe, vypršala v minulom roku. Vláde sa zatiaľ nepodarilo schváliť nový zákon, platnosť provizórneho riešenia vyprší o polnoci. Podľa správ niektorých médií vláda mala pripravený návrh, ktorý naďalej počítal s úľavami pre ultraortodoxných mužov, vo vládnej koalícii však nemal väčšinovú podporu.

Podľa agentúry AP žiadali demonštranti aj rýchle prepustenie izraelských rukojemníkov, ktorých od vlaňajšieho teroristického útoku zadržiava v Pásme Gazy Hamas.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok