Mesiac vyvoláva pravidelné zmeny prírody. Mení zvuky vychádzajúce z korálových útesov

1.4.2024 00:00

Mesiac ovplyvňuje život na Zemi viac, ako si možno uvedomujeme - vrátane zmeny zvukov, ktoré vychádzajú z koralových útesov a naznačujú meniacu sa aktivitu ekosystému. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú zverejnil spravodajský server Science Alert.

mesiac
Foto: Petr Horálek

Zvuková kulisa

Každý koralový útes má svoju vlastnú zvukovú kulisu, ktorú pri svojich pohyboch vytvárajú ryby a ďalšie organizmy. Vedci môžu tento šum na pozadí využiť na to, aby mali prehľad o tom, čo sa v okolí koralov deje.

Vedci z amerického podmorského výskumného strediska NUWC a agentúry pre pokročilé výskumné projekty ARPA-E zistili, že sa podmorské zvuky rýchlo menia s východom a západom Mesiaca.

"Vysokofrekvenčné zvuky rýb sa počas mesačného svitu zvyšujú, zatiaľ čo nízkofrekvenčné vokalizácie rýb a zvuky bezstavovcov sa počas mesačného svitu znižujú," uviedli vedci vo svojej štúdii. "Tieto objavy naznačujú, že východ a západ Mesiaca vyvoláva pravidelné zmeny v interakciách ekosystémov koralových útesov," dodali.

Pozrite si archívnu reportáž z augusta 2023 o budúcnosti Veľkej korálovej bariéry:

Hlasnejší útes je zdravší

Oceánograf Daniel Duane z NUWC a jeho kolegovia sa vydali so zvukovým monitorovacím zariadením na tri útesy pri západnom pobreží Havaja a merali zvuky v rokoch 2020 a 2021. Zvuky útesov zachytávali v desaťminútových alebo pätnásťminútových intervaloch.

Výskumníci sa podrobnejšie nezaoberali tým, čo by mohli znamenať zachytené zvukové odchýlky. Vo všeobecnosti však platí, že hlasnejší koralový útes je rušnejší a zdravší, pretože je schopný poskytnúť vhodné podmienky pre viac organizmov a ich potravu.

Akustické monitorovanie je pre vedcov užitočným spôsobom, ako merať zdravie koralových útesov bez toho, aby rušili živočíchy, ktoré na nich žijú. A znamená tiež, že je možné dlhodobo sledovať aktivitu týchto ekosystémov na odľahlých miestach, kde by to bežnými metódami mohlo byť nepraktické.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok