Objavil sa podvodný web o jednom z kandidátov. Korčok plánuje podať trestné oznámenie

ta3
29.3.2024 20:23 , Aktualizované: 30.3.2024 15:31

Analytický tím projektu Hoaxy a podvody skúmal web www.ivankorcok2024.sk, pretože doména indikuje oficiálnu, reprezentatívnu webstránku jedného z kandidátov na prezidenta a obsahuje tiež vymyslené citáty jedného z prezidentských kandidátov. Háčik je v tom, že tím Ivana Korčoka si tento web neobjednal, naopak podá žalobu.

Grasalkovičov palác - prezidentský palác
TASR/Pavol Zachar

Na podvodnom webe sa nachádza aj tvrdenie, ktoré opisuje, že môže ísť o fikciu, no nachádza sa na menej viditeľnom mieste, a tak môže podľa projektu Hoaxy a podvody dôjsť k podvodnému konaniu voči voličom.

Stopa v zdrojovom kóde

"Analytický tím zistil, že v zdrojovom kóde uvedenej stránky sa nachádza odkaz na videosúbor v tvare: https://ik.creoadvertising.online/.../2024/03/video.mp4," píše projekt Hoaxy a podvody.

Creo advertising v zdrojovom kóde webstránky proti Korčokovi. DD Creo advertising v zdrojovom kóde webstránky proti Korčokovi.

Pre ta3 napísal tím Ivana Korčoka: "Pellegrini už mesiace verejnosť varuje pred deepfejkami a klamlivými kampaňami. A pritom fejkový web teraz spravil niekto, komu veľmi záleží na víťazstve môjho protikandidáta v prezidentských voľbách. Keďže sú v súťaži už len dvaja kandidáti, nie je zložité dovtípiť sa, odkiaľ tieto zúfalé snahy pochádzajú. Trestné oznámenie podáme a veríme, že sa tým príslušné orgány budú náležite zaoberať."

Hovorkyňa Petra Pellegriniho Patrícia Medveď Macíková dôrazne odmieta zavádzajúce výroky Ivana Korčoka, "v ktorých spája údajné útoky na svoje stránky s kampaňou Petra Pellegriniho. Rovnakou logikou by sme mohli tvrdiť, že samotný Ivan Korčok stojí za celou nechutnou antikampaňou, ktorú voči Petrovi Pellegrinimu vedú Korčokovi podporovatelia vrátane Igora Matoviča," v noci zo včerajška na dnešok, ako aj v dnešných ranných hodinách (30. marca) bol oficiálny web Ivana Korčoka pod kybernetickým útokom, ktorý ho na nejaký čas znefunkčnil.

"Svojím arogantným vystupovaním a neustálym rozdeľovaním spoločnosti sa Ivan Korčok sám dávno diskvalifikoval na pozíciu prezidenta, ktorý má zastupovať všetkých ľudí na Slovensku. Tomuto obrazu netreba pomáhať žiadnou antikampaňou - dokonale to zvládnu jeho politickí podporovatelia Šimečka, Sulík, Heger, Matovič, Naď, Budaj, Šeliga či Dzurinda, ktorí zdevastovali Slovensko a celé roky rozdeľujú národ," dodal Pellegriniho tím.

Odkaz na uvedený videosúbor na podvodnej stránke má podobný názov, ako reklamná agentúra, ktorá manažuje prezidentskú kampaň Petrovi Pellegrinimu, zároveň na jeho oficiálnej stránke je v spodnej časti spojená spoločnosť Creo advertising ako dodávateľ, objednávateľom prezidentskej stránky bol Peter Pellegrini.

Webstránka vznikla podľa našich informácií ešte v polovici minulého roka.

"Uvedený odkaz môže, ale nemusí naznačovať, že web bol postupne vytváraný na neznámej a nevyhľadateľnej adrese „https://ik.creoadvertising.online/“, kde boli sústreďované jednotlivé súčasti stránky. Ak to tak naozaj bolo, tak vo finálnej fáze došlo k jej presunu na doménu www.ivankorcok2024.sk.," píše tím projektu Hoaxy a podvody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok