Ukrajina opäť čelila rozsiahlemu ruskému leteckému útoku. Krajina hlási poškodenie energetiky

ta3/ČTK
29.3.2024 09:13

Rusko v noci na piatok podniklo ďalší rozsiahly letecký útok na Ukrajinu, ktorá hlásila poškodenie energetickej infraštruktúry v rôznych častiach krajiny. Výpadky elektriny evidujú v Dnepropetrovskej a Charkovskej oblasti, informuje BBC na svojej ruskojazyčnej webovej stránke.

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na platforme Telegram oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z 99 rakiet a dronov, ktorými Rusko zaútočilo. V Poľsku poľské a spojenecké vojenské lietadlá preventívne vzlietli kvôli ruskému útoku na susednú Ukrajinu.

Nálety z viacerých smerov

V noci na piatok bolo počuť výbuchy v ukrajinskom meste Dnipro a v Chmeľnickej a Ivanofrankovskej oblasti, informovala v piatok ráno Ukrajinská pravda s tým, že útočiaca armáda podnikla nálety z viacerých smerov. Podľa BBC Rusi útočili pomocou bezpilotných lietadiel a balistických rakiet alebo riadených striel.

Podľa Oleščuka ruská invázna armáda vyslala v noci na piatok na Ukrajinu 60 útočných bezpilotných lietadiel Šahed a 39 rakiet rôznych typov, ktoré útočili na zariadenia v palivovom a energetickom sektore.

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 58 dronov, 17 striel Ch-101/Ch-555, päť striel Ch-59 a štyri rakety Iskander, napísal veliteľ ukrajinských vzdušných síl.

Poškodenie energetických zariadení

Ukrajinské energetické spoločnosti Ukrenerho a DTEK hlásia poškodenie energetických zariadení. "Tepelné a vodné elektrárne v centrálnych a západných regiónoch (krajiny) boli poškodené," uviedla spoločnosť Ukrenerho na svojej platforme Telegram. DTEK na tej istej sociálnej sieti uvádza, že Rusi zaútočili na tri jej tepelné elektrárne. Spoločnosť eviduje vážne škody na zariadeniach a jedného zraneného zamestnanca.

Počet ďalších zranených alebo prípadných obetí zatiaľ nie je jasný. Podľa BBC je z Dnepropetrovskej oblasti hlásených niekoľko zranených. Rusko sa k najnovším informáciám z Ukrajiny zatiaľ nevyjadrilo.

V pozore aj poľská armáda

Operačné velenie poľskej armády medzitým informovalo, že vzlietli vlastné a spojenecké lietadlá. "Poľské a spojenecké lietadlá operujú v poľskom vzdušnom priestore, čo môže mať za následok zvýšenú hladinu hluku, najmä v juhovýchodnej časti krajiny," uviedlo velenie na sieti X. Ako dôvod uviedlo ruský letecký útok na Ukrajinu.

Poľská armáda uviedla, že pri nedávnom útoku na západnú Ukrajinu Rusko narušilo poľský vzdušný priestor raketou s plochou dráhou letu, ktorá po 39 sekundách opustila poľský vzdušný priestor. Poľské médiá informujú o preventívnej aktivácii poľských vzdušných síl počas niektorých ruských leteckých útokov na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok