Ruskí vyšetrovatelia obviňujú z útoku Kyjev a tvrdia, že majú dôkazy. USA hovoria o nezmysle a absurdnej propagande

ta3/čtk
29.3.2024 06:00

Ruský vyšetrovací výbor vo štvrtok uviedol, že získal dôkazy o väzbe medzi páchateľmi nedávneho teroristického útoku v Krasnogorsku pri Moskve a Ukrajinou. Washington nové ruské tvrdenia označil za "nezmysel".

APTOPIX_Russia_Shooting190707029692.jpg
TASR/AP

Podľa vyjadrenia výboru útočníkom poskytli hotovosť a financie v kryptomene "ukrajinskí nacionalisti", napísala ruská agentúra RIA Novosti. Moskva už skôr naznačovala údajné spojenie útočníkov s Ukrajinou, Kyjev akékoľvek väzby dôrazne poprel.

K útoku pri Moskve, ktorý pripravil o život vyše 140 ľudí, sa opakovane prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Majú dôkazy?

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že páchatelia teroristického útoku dostali z územia Ukrajiny "značné sumy", ktoré použili pri príprave útoku na koncertnú sieň, napísal list Kommersant.

"Na základe práce so zadržanými teroristami, preskúmaní u nich zhabaných technických zariadení a analýze informácií o finančných transakciách boli získané dôkazy o ich spojení s ukrajinskými nacionalistami," uviedol podľa Kommersantu ruský vyšetrovací výbor.

Ruské úrady kvôli útoku zadržali vyše desať ľudí, vrátane predpokladaných páchateľov. Väčšina z nich pochádza z Tadžikistanu.

Moskva, ktorá vedie na Ukrajine od februára 2022 rozsiahlu vojenskú agresiu, už skôr naznačovala, že útočníci boli napojení na Ukrajinu. Kyjev akúkoľvek účasť kategoricky odmietol.

USA obvinenia považujú za nezmysel

Spojené štáty Rusko niekoľko dní pred udalosťou varovali pred plánmi extrémistov. K útoku sa opakovane prihlásil Islamský štát, ktorý tiež zverejnil zábery vyhotovené útočníkmi počas vraždenia. Washington vo štvrtok nové ruské tvrdenia označil za "nezmysel".

Moskva sa snaží o šírenie "absurdnej propagandy", uviedol hovorca Bieleho domu.

Počet obetí piatkového teroristického útoku v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy podľa poslednej oficiálnej bilancie ruských úradov pripravil o život 143 ľudí, stovky osôb sú zranené.

Pozrite si reportáž z 27. marca:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok