Svetové médiá o slovenských voľbách. Ako výsledok zarezonoval u našich susedov a v iných štátoch?

ta3/Róbert Zoľák
24.3.2024 12:18 , Aktualizované: 24.3.2024 15:13

Pozreli sme sa na to, ako výsledok včerajšieho (23.3.) prvého kola prezidentských volieb zarezonoval v zahraničnej tlači. Začali sme v Česku, kde dianiu v našej politike tradične venujú mimoriadnu pozornosť.

Český rozhlas

V Česku dianiu v našej politike tradične venujú mimoriadnu pozornosť. 

Prezidentský súboj pokrývali v podstate všetky české médiá - verejnoprávne, aj súkromné. Český rozhlas v komentári upozorňuje, že obaja postupujúci kandidáti začali s kampaňou pred druhým kolom už počas volebnej noci. Peter Pellegrini sa podľa komentátora bude snažiť svojho súpera Ivana Korčoka vykresliť ako "kandidáta vojny".

Seznam Zprávy a český Denník N

Obšírnu analýzu priniesol spravodajský server Seznam Zprávy, ktorý hovorí o prevapujúcej porážke favorita volieb a pátra po jej príčinách. Voličské preferencie ilustruje na geografii Slovenska. Všíma si napríklad, že aj Korčok aj Pellegrini získali v Banskej Bystrici, teda v rodisku ich oboch, nadpriemerné zisky v porovnaní so zvyškom krajiny.

O tom, akú úlohu v druhom kole zohrajú voliči Štefana Harabina píše český Denník N a hovorí, že voľby "rozhodnú radikáli". Je to odkaz na Harabinove výroky, ktoré cielia na antisystémových voličov, hoci sa snaží profilovať ako národný alebo vlastenecký.

Maďarský denník Magyar Nemzet a rakúsky der Standard

Jeden z veľkých maďarských denníkov Magyar Nemzet výsledky včerajších volieb zhrnul do článku o Kristiánovi Forróvi, predsedovi strany Aliancia, ktorý so ziskom ani nie 3 % skončil štvrtý. Článok rozoberá ambície Forróa vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Rakúsky der Standard píše, že voľby boli vnímané aj ako súboj medzi Ficovým proruským vládnym táborom a prozápadnou a liberálnou opozíciou, ktorá podporuje nezávislého Korčoka. Výsledok prvého kola mohol podľa Der Standard byť dodatočným mobilizačným faktorom najmä pre liberálnych voličov, ktorí boli presvedčení, že o víťazovi volieb je už dávno rozhodnuté.

Svetová agentúra Reuters a server Politico

Svetová agentúra Reuters píše, že proeurópsky bývalý slovenský minister zahraničných vecí v sobotu prekvapivo zvíťazil v prvom kole prezidentských volieb, čím sa dostal do druhého kola volieb s kľúčovým spojencom populistického premiéra Roberta Fica.

Prezidentské voľby na Slovensku sú pre Roberta Fica, ktorého názory na Ukrajinu nahnevali kritikov pre prílišné priblíženie sa k Rusku, šancou posilniť svoju pozíciu pri moci. Opozičné sily chcú vytvoriť protiváhu jeho vláde.

Server Politico prišiel s profilmi oboch kandidátov, a upozornil na to, že hoci v našom ústavnom systéme nemá prezident veľké právomoci, dokáže pôsobiť významnou mäkkou silou - ako príklad uvádza Michala Kováča za vlády Mečiara, ale aj Zuzanu Čaputovú.

Francúzsky Le Monde

O prevažne symbolickej úlohe slovenskej hlavy štátu píše aj francúzsky Le Monde. v druhom kole prezidentských volieb proukrajinský liberál a prorusky orientovaný politik blízky vláde Počas kampane našich voličov podľa francúzskeho denníka rozdelila vojna na Ukrajine. Počas poslednej rozpravy pred hlasovaním 48-ročný Pellegrini vyzval na "okamžité prímerie a začatie mierových rokovaní" medzi Kyjevom a Moskvou. Tento postoj odsúdil 59-ročný pán Korčok. 

Frankfurter Allgemenine Zeitung

Frankfurter Allgemenine Zeitung nazval Korčokovo víťazstvo prekvapením a pripomína, že Korčok v minulosti slúžil ako slovenský veľvyslanec v Berlíne.

Rozhodnutie o najvyššom poste v štáte má preto veľký význam, pretože vláda, ktorá vznikla na jeseň minulého roka pod vedením premiéra Roberta Fica, už v prvých mesiacoch svojej existencie prejavila tendencie oslabovať politické protiváhy. 

Napríklad reforma súdnictva, ktorú už schválil parlament, zrušila funkciu špeciálnej prokuratúry špecializovanej na vyšetrovanie korupcie. Tento zákon je pozastavený kvôli námietke súčasného prezidenta a skúma ho ústavný súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok