Vláde ide podľa Gröhlinga o všetko a nebude sa štítiť aj nekalým praktikám. Šutaj Eštok hovoril o mobilizácii voličov

ta3
24.3.2024 12:18

V relácii V politike diskutovali o výsledku prvého kola prezidentských volieb minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a predseda strany SaS Branislav Gröhling. Témou bola aj dezinformačná kampaň a vnútrostranícke zmeny v SaS a Hlase.

20240324- V politike
ta3

Matúš Šutaj Eštok sa vyhýbal otázke, či by bol predseda Hlasu-SD v prípade, že by sa stal Peter Pellegrini prezidentom. Jeho prioritou je, aby Slovensko malo "dobrého prezidenta a aby bol Hlas súčasťou koalície".

Očakávaní favoriti

"Bolo očakávané, že dvaja favoriti volieb postúpia do druhého kola. Sme spokojní s tým, že Pellegrini je v druhom kole. Viacero voličov si povedalo, že prídu až v druhom kole. My teraz využijeme tieto týždne na mobilizáciu voličov koalície," vysvetlil Šutaj Eštok.

Tieto voľby sú podľa ministra vnútra nesmierne dôležité aj v kontexte toho, "že ak chceme, aby nebol popretý výsledok septembrových parlamentných volieb a ak chceme, aby tu nevznikla v parlamentnom paláci progresívno-liberálna bunka, ktorá tu bude chystať akýsi puč, ktorý poprie výsledky parlamentných volieb". Hlas-SD bude hovoriť aj o tom, že podľa slov Šutaja Eštok potrebuje Slovensko pokoj. Chce tiež vysvetliť v regiónoch, kto Ivan Korčok je.

Odmietnutie voličmi

"Je dôležité povedať, že občanom nie je jedno v akej krajine chcú žiť. Slováci odmietli Pellegriniho, lebo stojí a slepo poslúcha Roberta Fica. Robí mu podržtašku. Jasne dávajú najavo, že Hlas je v koalícii do počtu," tvrdí Gröhling. Voliči podľa neho vnímajú, že keď sa o niečom rozhodne Fico, tak oni (Hlas-SD) poslúchajú.

"Ak hovoríme o nejakom odmietnutí, počkajme si na to, ako dopadne druhé kolo. Viete veľmi dobre, že je tu ešte 13 %, ktoré získal Štefan Harabin. My si nebudeme o Korčokovi vymýšľať. Nejakých 30 rokov tu už funguje. V minulosti slúžil politikom. My iba pomenujeme, kto pán Korčok je," povedal Šutaj Eštok.

Branislav Gröhling hovoril o pravicovej SaS a jej potrebe v parlamente. V rámci strany plánuje zmeny. "Budeme sa venovať slobode pravicovej solidarity. Budeme bojovať za to, aby sme smerovali k demokratickým krajinám a nie na východ," vysvetlil predseda SaS.

Podľa jeho slov očakávali, že Pellegrini a Korčok budú v druhom kole. Zablahoželal tiež víťazovi prvého kola.

"Ivan Korčok nikdy nebude obhajovať zasahovanie do slobody médií, znižovanie trestov za zločiny a nebude sa podlizovať Rusku. Na to je dôležité poukazovať. Nasledujúce dva týždne pocítime takú dezinformačnú kampaň voči Korčokovi, že budeme musieť veľa vecí obhajovať, vysvetľovať a kriticky rozmýšľať. Ide im o všetko, chcú dostať Pellegriniho do paláca a nebudú sa štítiť ničoho," vysvetľoval Gröhling.

Pripomenul, že to už Slovensko zažilo pri Kiskovi. Myslí si, že sa budú šíriť naratívy, ako napríklad, že Korčok bude chcieť vysielať vojakov na Ukrajinu. "Treba vysvetľovať, že takúto právomoc prezident nemá. Túto právomoc ma iba vláda, kde je väčšina Smeru, a parlament, kde je väčšina Smeru a Hlasu," dodal predseda SaS. 

Vo videu nižšie si môžete pozrieť celú diskusiu V politike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok